Vi tar pulsen på samarbetspartnern RFHL

av AnnaF den 15 mars, 2014

i Artiklar, Samarbetspartners

SocialAktion kommer att presentera några av våra samarbetspartners. Först ut är RFHL. 

ingerforsgren

Inger Forsgren, förbundsordförande, vad är RFHL för organisation?

– Vi företräder människor i utanförskap och hjälper dem bygga upp sina liv. Våra lokalavdelningar ger kamratstöd och vi är också en lobbyorganisation. Idag står bokstäverna i namnet för Rättighet till Frigörelse, Hälsa och Likabehandling. Frigörelse innebär att slippa repressiva myndigheter som kontrollerar och ställer krav när en människa är som svagast. 

–Det tar olika lång tid för människor att ta sig tillbaka från missbruk och beroende och det får ta den tid det tar. Vi jobbar stödjande och vi har också läkemedelsrådgivning på olika platser. Vi jobbar mot riksdagen och mot politiker i landsting och kommuner och vill visa att det finns människor bakom alla siffror om missbruk, psykisk ohälsa och beroende. På det sättet arbetar vi på samma sätt som SocialAktion.

Vilken nytta har RFHL haft av samarbetet med SocialAktion?
–Jag använder ofta Onådiga Luntan och delar ut den. Tyvärr möter jag alltför många människor som har liknande berättelser som de som SocialAktion samlat där. Jag tror ändå att den allmänna inställningen är på väg att förändras, att många tycker det får vara nog nu. Vi vill inte ha ett samhälle som gynnar bara vissa. Arbetslinjen gäller men man kommer ingen vart med piska. Vi peppar människor att ta tag i sin situation. Vi utbildar våra medlemmar i rättigheter så att de kan föra sin egen talan. Det är mer än kamratstöd, det är viktigt att alla känner att man är värd något, att de ändå duger. Hos oss är kompetens att en människa varit där hon varit, vi räknar i första hand det en människa upplevt själv.

Hur ser du på det framtida samarbetet med SA? Vad blir viktigt nu under valåret 2014?
–Vi vill driva frågan om social diskriminering, att det finns, även om det inte faller under diskrimineringslagstiftningen. Vi vill lyfta det tillsammans med SocialAktion. RFHL kommer att ha ett seminarium om det här i Almedalen. Det finns inte bostäder till exempel, då blir det ett argument för att de vi företräder inte kan få några bostäder. Men det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och mot EU-stadgan. Det här kommer vi att tjata om och fråga: Varför gäller inte EU-stadgan för de människor vi företräder?

Läs mer om RFHL här.  

RFHL_Sverige_Logo

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: