Varm stämning på Solidaritetshuset

av Redaktion den 20 februari, 2013

i Berättelser, Blogg

Personligen är jag nu inne på min tredje månad som sjukskriven på grund av att jag blivit utsatt för mobbing och kränkande behandling av mina två närmaste chefer, och efter att jag har anmält dessa till högre chefer och facket. En tid som emellanåt har varit väldigt jobbig och med ett mående som varierar mellan stolthet och bedrövelse och oro över vad som ska ske med mig, med min anställning och med min sjukskrivning.

För att hålla rädslan och de negativa tankarna borta försöker jag hitta på olika positiva aktiviteter varje dag. Den här dagen tog jag mig till Solidaritetshuset på söder. Ett hus där en mängd olika solidaritetsrörelser håller till. Passa på att smaka på ordet en gång till – solidaritetsrörelser! Det är så sällan man ser detta ord nu för tiden. Här står det för en plats med kärlek och medmänsklighet.

Därför känns det inte så konstigt att Social Aktion har valt just detta ställe att hålla sitt möte och släppet av sin publikation Onådiga Luntan. En sammanställning av berättelser från dem som råkat ut för osolidariteten i vårt samhälle. Från dem som hamnat utanför. Berättelser från verkligheten. Tidigare under dagen hade denna lunta överlämnats till ordföranden i Socialtjänstutredningen, Gunnar Axén från högeralliansens Nya Moderaterna.

Kärleksfull och varm kändes också stämningen när Maria Wallin, chefredaktör på tidskriften Social Politik, startar upp mötet och hälsar alla välkomna. Vi är ett trettiotal personer som samlats och när vi gör en presentationsrunda visar det sig att det är en salig blandning av människor; yrkesfolk, föreningsfolk och folk som är drabbade av att det sociala skyddsnätet har totalhavererat.

Speciellt inbjuden gäst var Bengt Göransson, den pensionerade socialdemokratiske ministern som är en av dem som varit med och skapat välfärdssystemet som nu håller på att monteras ned. Något förvånande börjar han med att tala om att han inte kommer att kommentera Onådiga Luntan utan att han ställt upp för att prata på denna sammankomst endast om han får säga vad han vill.

Och det gör han – han säger vad han tycker och vad han vill. Och så skönt det är att höra hans ord och hans intelligenta reflektioner över maktens språk. Att man ständigt måste kritiskt granska deras ord och deras symboler. Och vad betyder det egentligen att fackföreningsorganisationen Sveriges Kommunalanställda Tjänstemäns Fackförbund byter namn till Vision?

När jag sitter och lyssnar och njuter så kommer funderingar om var dessa slags politiker finns nu för tiden? Existerar de över huvud taget? Politiker som har ett innehåll i vad de säger, inte bara ord, ord och åter ord och med en retorik som döljer innehållet istället för att förmedla det.

Förutom Onådiga Luntan fick vi även ett nummer av magasinet Social Politik, som jag bläddrar i när jag senare promenerar hemåt. En spännande tidskrift med en stor variation av artiklar och med en hel del annonser för behandlingshem och andra företag med ett socialt innehåll.

När jag slutligen kommer fram till baksidan blir jag smått chockerad. Där har man en helsidesannons för Attendo Care! Jag förstår att tidningen måste få in annonspengar för att överleva – men detta? Det ju som att en tidning för helnykterister tar in en annons för Absolut Vodka!

Attendo Care är ju ett företag som är en av de största medaktörerna till att urholka vårt välfärdssystem och vårt sociala skyddsnät. Ett av de företag som tar ut stora vinster och placerar pengarna i skatteparadiset Jersey. Ett av de företag som har vinstintresse som främsta mål.

Själv jobbade jag för några år sedan på ett behandlingshem som ägdes av just Attendo Care. Ett behandlingshem där personalen gjorde ett bra jobb men som inte gick med vinst. Därför gjordes företaget om till ett asylboende där man istället för att ha ett trettiotal missbrukare, kunde trycka in det dubbla antalet asylsökande. Och det var just det som annonsen i Social Politik handlade då den hade rubriken ”Varje dag i sju års tid har vi tagit emot asylsökande. Vi vet hur man gör”. Eller om man vill omskriva detta skulle det kunna bli ”Vi vet hur man gör – pengar på detta”.

För helt plötsligt gav hemmet ett klirr i kassan som aktieägarna kunde lyssna förnöjsamt till. Och en av ägarna          – Henrik Borelius – är dessutom rådgivare till regeringen i välfärdsfrågor. Den regering som förhalar och förhalar den nya socialtjänstutredningen för att slippa ta sitt ansvar och fortsätta urholka välfärden! Man håller varandra om ryggen.

Signatur: ”Byt ut dom!”

(Måste tyvärr skriva under signatur så att inte Försäkringskassans jägare upptäcker att jag varit på det här mötet.)

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: