Valborg använder skrivandet som ventil

av Redaktion den 18 februari, 2014

i Blogg

valborg

 

Valborg Landberg fick 21,8 poäng på Poetry Slam fredagen den 24 januari i år. En populär och underhållande poesitävling som är öppen för alla som vill uttrycka sig med ord i ett publikt framförande.

På Café Barbros i Malmö stod Valborg på scen ogenerat med strålkastarna och våra blickar riktade mot sig och läste sin högkänsliga, av erotik pulserande kärleksdikt. Vi lyssnare fördes med i den rörande aktens sköra och skälvande hetta och gav med en leende suck efter det sista ordet, strax efter en exploderande orgasmen, en varm applåd. Mer om Valborg nedan, men först en annan av hennes dikter som passar bra in i tankarna bakom Social Aktion. 

 

Universe. Universitet.

Båda så fördolda .Gömda och onåbara. För min hjärna så ofantligt exkluderande.

Min själ längtar efter kunskapen som finns. Min längtan kastar ut silkeslika tentakler – starka nästan osynliga – för att få del av dom smulor som ligger under ”de vises bord” dignande bord. Där trängs den teologiska gräddtårtan med den medicinska puddingen, som liksom dallrar av spänning så inbjudande att smaka på. Men med en snudd av vämjelighet. Rymmande den förbjudna kunskapen om livets hemlighet.

Rafsande kryper jag under bordet. Äter och samlar det som fallit ner. Viss om att det här är en förbjuden plats. Det som jag äter är egentligen inte ämnat för mig, utan för dom som förtjänat platsen runt bordet. Genom idogt lärande. Nästan druknande trälar. Inte för trasdockor som jag , som slösat bort sitt liv på att rumla runt på den breda vägen, drucken och rusig av ångest. Och som för länge sedan har förbrukat chansen till det som kallas liv.

Så där sitter jag, kikande över axeln. Hela tiden på min vakt. Beredd på flykt. Tillbaka till det svarta hål jag kom ifrån mitt eget microkosmos.

Valborg har skrivit poesi sedan hon var i tonåren.

– Skrivandet har varit min ventil. Under mina år som aktiv missbrukare var det en livsnödvändighet för mig att skriva för att inte bli tokig. Jag använde mig av pennan när jag inte fann svar på alla mina frågor, berättar hon.

–  När jag blev drogfri tog det några år innan jag på nytt fattade pennan, men då på ett helt nytt sätt. Jag vill öppna människors ögon och få dem att se utifrån mitt perspektiv.

Jag vill få dem att förstå hur det är att leva som marginaliserad. Att känna sig utanför och inte riktigt medräknad. För mig handlar det om egenmakt – empowerment, fortsätter Valborg, som blev engagerad i projektet Social Aktion genom dåvarande projektledare för Social Aktion i Skåne, Malin Widerlöv när hon ledde en Framtidsverkstad i Göteborg förra året.

Nu bor både Valborg och Malin i Skåne och fortsätter sitt engagemang i referens-gruppen för Social Aktion i Skåne samt i föreningen Maskrosföräldrar. Valborg ska delta i en skrivarcirkel som startar inom kort på Fontänhuset i Malmö. Hon deltog även i journalisten Anders Dahlbecks korta men intensiva kurs i journalistik.

Text av Agneta Geijer

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: