Våga prata!

av Agneta Geijer den 15 mars, 2014

i Blogg, Lokalt, Skåne

I vår skrivarcirkel Skriv dig loss! på Fontänhuset i Malmö går vi igenom olika hantverksmässiga verktyg att använda när vi skriver. Vi har gått igenom hur man skriver insändare och debattartiklar och hur vi lösgör vår kreativitet och fantasi om vi vill frångå konkreta fakta för att skriva fiktiva berättelser.

Deltagaren Nelly är redan en van debattör med över två tusen följare på Twitter. Hon är talesman för den kontroversiella föreningen cannalisörerna som vi kanske får höra mer om. Debatten måste ha högt i tak för att komma åt kärnan i drogproblemen. Repressiva diskussioner riskerar att kväva de mest kreativa och oväntade lösningarna. Nelly är även ambassadör för Hjärnkoll. Hon är med andra ord inte en av dem som är ovan vid att få sin röst hörd, men ändå…

Nelly skrev en kort insändare med ett kärnfullt budskap:

”Det sociala klimatet blir allt kallare i vårt land. Fler och fler människor lever i ensamhet och utanförskap. Jag vill uppmuntra alla att prata i fem minuter varje vecka. Det skulle ge större skillnad än du tror och – kanske lär du dig något nytt på köpet! Våga prata!”

Hennes förslag är ypperligt. En liten god gärning som kan göra stort. Små tuvor kan välta stora lass och det gäller givetvis även tvärt om. Små insatser kan skapa mirakel.

Vi kan påverka samhället och skapa opinion för politiska förändringar. Men vi kan också göra något själva privat, i vårt dagliga liv som medmänniskor.

Det är nu fyra år sedan den uppmärksammade boken Jämlikhetsanden kom ut där författarna Richard Wilkinson och Kate Pickett visade hur graden av ojämlikhet slår mot medborgarna och hur vi mår. Allt är inte individens fel! Nog ska vi ta eget ansvar men med måtta efter förmåga.

”Upplevelsen av låg social status är alltså det mest stressande vi kan vara med om. Enligt forskarna är detta ingenting vi själva väljer, eller kan välja bort. Vi människor har ett medfött behov av att bevaka vår sociala position. Om vi upplever att vi värderas lägre än andra reagerar vi med skamkänslor och svår stress”, står det i skriften ”Om Jämlikhetsanden –  Ojämlikhet skadar allvarligt dig själv, dina barn och landet du bor i.”
Brinnande aktuell när den kom ut. Än mer brännande idag.

Där står också:
”Vår sociala positions betydelse för vårt välbefinnande sätter tydliga avtryck i den kemiska balansen i våra hjärnor. Serotonin och dopamin är ett slags lyckokemikalier som reglerar vårt humör och våra känslor. När vi bemöts med uppskattning och respekt, och känner att vår sociala status är hög, så har vi också höga halter av lyckokemikalier i hjärnan. Om andra ser ned på oss så minskar halten av lyckokemikalier dramatiskt, och vi riskerar på sikt att drabbas av depressioner och andra psykiska problem.”

 ”Våga prata!” skriver Nelly.

Jag lägger till: Våga lyssna!

Våga prata på jämlik nivå + våga lyssna på jämlik nivå = kommunikation och ökad förståelse. Och – vi bjuder gratis på lyckokemikalier.

Agneta Geijer, projektledare för Social Aktion i Skåne.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: