Ursäkta Herr Polis, varför just Romer!

av Anne Skåner den 23 september, 2013

i Blogg

Vi vandrar mot den bruna tiden, läser jag på Facebook. Kören av människor som reagerar,  över den av DN avslöjade polisregistreringen av romer, växer. Polisen i Skåne har registrerat 4 029 romer utan tillstånd eller anledning. 52 av dem är barn under 2 år. Jag läser om familjen utanför Stockholm med romskt ursprung som undrar varför deras barn finns med i registret. Om  Erland Kaldaras i Malmö, debattör och ordförande för Unga Romer.

Utdrag ur en av många bloggare:

” Svensk polis har upprättat ett olagligt register över romer. Totalt innehåller  det 4.029 människor spridda över hela landet. Registret anses värdefullt av  polisen, används i polisarbetet och är öppet för ett stort antal anställda. Över  tusen av de registrerade är barn. Det finns exempelvis 52 tvååringar i polisens  romska register. Anledningen till att de förts in där: de har fötts i romska  familjer. Registret visar inte brottslighet. Många vuxna som hamnat där är  ostraffade. Det handlar om en kartläggning av släktband: ett biologiskt baserat  register. Så skriver reportern och, vågar jag påstå, en av Sveriges skickligaste  journalister Niklas Orrenius i DN. I ett reportage som sannolikt måste gå till  historien som 2013 års scoop.” (Johan Westerholms blogg)

Jag hittar rubrikerna i DN, kvällstidningar och etermedia.  ”Polisen bekräftar nu att det finns ett register över romer. Men enligt polisen ska det inte vara sanktionerat av polismyndigheten.” Enligt en polisuppgift är det en enskild polis som upprättat registret som kräver oerhörd känslig programvara etc och att skapa register som detta borde i så fall varit ett heltidsjobb för den polisen.
En annan polis, Stefan Sinteus chef på Länskriminalen i Skåne, känner inte till – har ingen aning.

Jag har svårt att tro att DNs scoop skulle vara ogrundat, DN har lärt sig att inte släppa saker de garanterat har på fötterna om. Därav tror jag att, inte att en enskild polis ligger bakom detta, utan självklart måste vara fler inkopplade och känt högre upp. Oberoende var ansvaret hamnar och skyldiga får stå till svars, har något hänt som vi anat är möjligt med internetvärlden, att människor utan att veta det kan vara registrerade i register som ingen har en aning om. Att kontrollen på enskilda människor, grupper hårdnar. Som enskild medborgare, grupp har vi svårt att värja oss och som någon kommenterade, det var så här det startade med judarna i gamla hitlertyskland.

Regeringen är skyldig att inte bara gå till botten med detta utan även redovisa för svenska folket vad man kommer fram till och Datainspektionen kanske skall börja göra rätt för sitt namn.

Andra om registrering av Romer, DN, SVD, samt kvällstidningarna, SVT och Sveriges Radio.

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: