Unga serverar soppa i protest mot fattigsamhället

av Anne Skåner den 21 maj, 2012

i Artiklar, Debatt

68-rörelsen beskrevs som en vänsterrörelse av haschrökare och politiska ytterligheter. Men det var nog samma grund där som när Soppkök Stockholm serverar mat till de hemlösa i Stockholm, en protest mot systemet som tillåter utanförskap.

En gång i månaden samlas ett stort antal främst unga människor på Medborgarplatsen alt Björns Trädgård och delar ut mat. ”Soppkök Stockholm” är ingen förening utan ett nätverk av människor som vill visa på hur det ser ut bland hemlösa och papperslösa.

”Det känns ju lite konstigt att sitta här och äta, säger fyra kvinnor som besöker restaurangen bredvid Björns Trädgård på Söder i Stockholm.  För när de betalar sin mat och dryck står stockholms fattiga uteliggare i kö för att få mat bara en ögonkast från serveringen. Men de fyra restauranggästerna säger, att det är viktigt att problem syn eftersom alla vet att de finns, även om maten kanske fastnar lite halsen.
”Blir det inte störande då, undrar jag. Nej tyckte flera restauranggäster, det är så här det ser ut och initiativet till Soppkök Stockholm fick bara positiva röster.

Soppkök Stockholm är ingen välgörenhetsinrättning där samvete dövas för en stund, utan en politisk protest mot den fattigdom som döljer sig bakom de putsade fasaderna i Stockholm. Inte heller är det en förening eller organisation betonar aktivisterna, utan ett nätverk av frivilliga (mest unga) som tröttnat på att välfärdsstockholm tillåter utanförskap och hemlöshet.
Därför säger man också konsekvent nej till alla pengar, mat, kläder och andra produkter som de hemlösa har nytta av tas emot med öppen hand. Och inte var det några problem med donationerna, grytor och kastruller, brickor med smörgåsar och bakverk landade med jämna mellanrum på serveringsbordet.

Nätverket betonar att det som görs inte en är permanent verksamhet  utan en demonstration i hur verkligheten ser ut.
När verksamheten startades i februari var det både ris och ros. I media skrevs det om ungdomar som försökte väcka uppmärksamhet och som surfade på de utslagnas situation. Men tongångarna har mildrats och inte minst gästerna  – de hemlösa tycker att det är bra. Den som vill kan delta i jobbet och uppskattningen i projektet kunde ses i att matgästerna gick med säckar och plockade skräp. Ingen skall kunna klaga vare sig på ungdomar eller hemlösa. Foujan Rouzbeh som startade det hela, har sin bakgrund i Asylrörelsen och, berättar hennes fd lärare som också hjälper till, har ett starkt engagemang i samhällsfrågor.

Hon tror att det är en vändning på gång. Ungdomar börjar tröttna på prylar och materiellt överflöd och börjar vakna för de orättvisor och problem som finns runt om kring dem. Prylarna fyller inte tomheten och omvärldsproblem kan inte döljas bakom Ipad- och Iphone.

Själv letar jag någon ansvarig, vanan är ju att det alltid finns en ordförande, chef men inte här. Men fick tipset att leta efter någon med röd bindel kring armen de har varit med längst. Några chefer har vi inte säger två flickor som är med för första gången, alla tar sitt ansvar och gör det de ska.
I handen får jag ett flygblad, där finns programförklaringen för Soppkök Stockholm skriven. I pappret läser jag att hemlösheten och utanförskapet skulle kunna avskaffas om politikerna bara bestämde sig för det. Soppkök Stockholm har inga färdiga lösningar, de tycker att de frågorna hör hemma på politikernas bord. Till slut hittar jag Sevic, hon är 28 år pluggar Statsvetenskap på universitetet. Sevic och hennes kompisar är troligen inget som landets skolminister hyllar, för  några naturvetare hittade jag inte så det svenska nobellpriset döljer sig inte i den här skaran.

Sevic gillar politik och samhällsfrågor, men är inte partipolitiskt aktiv. Men orättvisorna ser hon och att samhället blir kyligare för den som inte tagit sin plats eller ramlat ur systemet. Hon är jätteglad över stödet är så stort men säger att de här problemen löser vi inte med soppkök. Just nu är hon bekymrad, tillståndsenheten i vid Stockholmspolisen är njugga med tillstånd i Björns Trädgård och helst vill man ha allt på Medborgarplatsen. Men det är Stockholms populäraste öppna torg och företagen står på kö för att ha sommararrangemang där, vilket troligen är en finare bild än några hundra som står i soppkön.

Björns Trädgård har sedan jag bar tonåring och längre än så varit tillhåll för vindlösa existenser. Numer finns det en skatebana och lekpark så det gamla tillhållet delas mellan de äldre hemlösa, barn och ungdomar. Platsen är idealisk för Soppkök, lite i skymundan gott om utrymme och en stor gräsmatta som vid tjänligt väder blir matbord och sittplats.

Sevic funderar över sommarmånaderna juni-juli, är de hemlösa kvar då … eller… jag fyller i; ja de far väl inte till skärgården och semester är väl inget som hem- och bostadslösa tänker på.
Sevic skrattar, nej det är sant vi måste försöka lösa det i sommar. Och helst vill vi vara i Björns Trädgård.

Då ingen vill ta åt sig äran utan föredrar den kollektiva formen, pratar jag runt med många av de yngre och det som förvånar mig är det deras öppna förhållningssätt i mötet med dem hemlösa. Det skämtas friskt och det luktar inte välgörenhet. Själv känner jag mig så glad jag känner att det finns hopp, att det kanske kommer en ny 68-rörelse fast under andra former men med det gemensamma  det finns gränser för det materiella. Vi behöver annat också för att må bra som att bry oss om varandra.

I sitt flyglad skriver Soppkök Stockholm  ”fenomenet hemlöshet är enligt vår mening ett stystematiserat utanförskap som vi ser som symptom på större samhällsproblem. Hemlösheten i Sverige kan och ska avskaffas men vår ambition är inte att presentera färdiga lösningar om hur det skall ske i praktiken, utan vi vill agera som ett verktyg för att minska gapet mellan människor och ge en röst till dem som drabbats av detta utanförskap.”

I höst stänger Ny Gemenskap sin verksamhet i centrala Stockholm efter mer än 40 år, huset ägs av studentföreningen och skall bli bostäder. ”Ny Gemenskap” som arbetar med hemlösa och papperslösa tvingas ut i förorten. I det nya Stockholm finns inte plats för fattiga och hemlösa. Och Ny Gemenskap var uppföljaren till Alternativ jul och Alternativrörelsen i Stockholm.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: