Stort mörkertal för våldtäkter – #hundraomdagen

av AnnaF den 20 september, 2014

i Blogg

hundraomdagen

Brottsförebyggande rådet tror att det sker ca 36 000 våldtäkter varje år – av dessa anmäls bara 6000. Kampanjen #hundraomdagen vill få fler att berätta.

Sa hon verkligen nej? Vad gjorde hon ute själv så sent? Han var ju snygg och hade flickvän, hon har säkert anmält honom för att hämnas för att han inte vill vara ihop med henne!

Det här är exempel på sådant som Eva Diesen får höra i sin forskning om sexualbrott. Det berättade hon vid en manifestation mot sexuellt våld i Stockholm.

Sverige har flest anmälda våldtäkter per capita, men ändå är mörkertalet stort. Mycket handlar om synen på vad våldtäkt är.

–Det finns ett motstånd inom rättsväsendet att se våldtäkter vid dejting och inom relationer. Hårdast drabbar det här tonårstjejer som inte själva är säkra på var gränserna går, säger Eva Diesen.

Elin Linder, delägare i Innerstans advokatbyrå, vittnade om samma sak. Hon möter kvinnor som berättar vad de varit med om och som frågar henne: Är det här verkligen ett brott?

–Bara för att man sagt ja till att ha samlag från början innebär inte det att man sedan ska behöva gå med på vad som helst, säger Elin.

–Gifta kvinnor berättar om fysiskt våld och misshandel, men om det sexuella våldet tänker de ”vi var ju gifta”.

Återigen blev vi påminda om att åtta av tio våldtäkter begås inomhus av en gärningsman som är bekant med kvinnan.

Elin Linder underströk hur viktigt det är att begära målsägarbiträde direkt vid första kontakten med polisen.

Frågan som ska ställas är inte Hur gjorde du motstånd? utan Hur blev du kränkt? sa Eva Diesen. Och underströk att vi behöver en ny sexuallagstiftning som bygger på samtycke.

Manifestationen anordnades av föreningen Tillsammans, grundad av Emma Blomdahl och Julia Östfeldt, som själva varit utsatta för sexuellt våld.

–Vi har fått nog av att mörkertalet får så lite uppmärksamhet och att våldtäkt fortfarande är det enda brott där brottsoffret är den som känner skam och skuld, säger Emma Blomdahl.

Föreningen vill få fler att våga berätta och manifestationen var en kick-off för kampanjen  #hundraomdagen.

–Det finns inte en typisk våldtäkt, inte heller en stereotyp som kan beskriva förövaren eller den som utsätts. Det enda som är gemensamt är att liv förstörs och människor lider, säger Julia Östfeldt.

Manifestationen avslutades med en gruppbild för att illustrera hur förkrossande många siffran 100 faktiskt är. Bilden kommer att vara en av många fler i utställningen ”True Faces of Sexual Violence” som öppnar på Fryshuset den 15 november.

Läs Emmas och Julias debattartikel här.

emmaochjulia

 

Text: Anna Fredriksson

Foto: Rolf Jönsson

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: