Socialtjänsten svek Donia 15 år – dog utan att mamman visste hon var sjuk

av Anne Skåner den 29 april, 2012

i Blogg, Debatt

I natt fick jag veta att en ung flicka tagit sitt liv, jag känner henne inte mer än att hon varit placerad i samhällsvård. I natt fick jag läsa om Donna 16 som dog av körtelfeber i sitt familjehem. De anhöriga fick veta det via telefonen av socialtjänsten som sa ”er dotter är död”. Ingen information hade föregåtts om att flickan var allvarligt sjuk, ingen kontakt med familjen för att ge dem en chans att träffa dottern.

Jag kan inte hela historien, men den gör fan så ont eftersom jag anser att föräldrar även om deras barn är placerade har rätt att veta att barnet är sjukt. Att en ung person dör till följd av Körtelfeber låter i mina öron märkligt. ”Körtelfeber är i de flesta fall en ofarlig sjukdom som främst drabbar människor i åldern 10–25 år. Yngre barn får nästan aldrig symtom. Sjukdomen läker oftast ut av sig själv.” Hur kunde då en 15 åring placerad i familjehem dö av den sjukdomen. Detta måste självklart utredas och gås igenom bit för bit vad som hänt och inte hänt. Det måste också till en ändring i synsättet inom socialtjänsten och familjehemmen om barn och deras biologiska familj. I ett läge med allvarlig sjukdom, med ev dödlig utgång är det självklart att den biologiska familjen oberoende socialtjänstens fördomar om familjen har rätt att veta. Har rätt att träffa sitt barn.

Vi kommer om några dagar för en lagrådsproposition om ersättningen för fd foster- och barnhemsbarn som vanvårdats av den sociala barnavården, det ger mig en fadd smak i munnen när jag ser hur ”vanvård” i en ny tappning upprepas gång på gång. Övergrepp mot barn och familjer, dåliga utredningar, summariska politiska ”rättegångar” inom socialnämnden där ingen ställer frågor om alternativ eller andra möjligheter utan bara accepterar att barn placeras och tvingas flytta från sin familj.

Jag anser att barn som far illa skall flyttas till en miljö och familjehem med trygghet och värme. Men jag anser också att barn har rätt till sina föräldrar och att socialtjänsten gör det lätt för sig genom att hellre omhänderta än att ge resurser till familjestöd. I det fall jag hänvisar till bortser jag från alla ev argument för placeringen, men jag anser oförsvarligt och oansvarligt, kränkande och otroligt dåligt skött av den aktuella socialtjänsten och inte minst familjehemmet.

Låt oss slippa fler nyheter av den här arten inom samhällsvården för barn och ungdomar, syftet kan knappast vara att barn skall dö utan att barn skall leva och få ett bra liv.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: