Socialtjänst måste vara social otjänst

av Anne Skåner den 8 mars, 2014

i Debatt, Lokalt, Stockholm

Läser att Hörby Kommun tar strid om 500 kr i matpengar som Förvaltningsdomstolen tilldömt en hjälpsökande kvinna. Striden kostar troligen Hörby Kommun några tiotusentals kronor, alltså betydligt mer än den futtiga summa som går till kvinnans mat. Argumentet för att neka är enligt Hörby kommun att kvinnan har för dyr lägenhet. I Fagersta är kommunen skyldig Kyrkans Friskola ca 20 miljoner exklusive ränta för att kommunen vägrat betala ut de pengar skolan hade rätt till. Hade kommunen betalat från början hade det handlat om några 100 000 kronor. Ett annat ärende handlar om Ida.  Socialstyrelsen ville att Fagersta kommun skulle betala till staten tills dess att kommunen uppfyller Fagerstabon Ida Lindbergs krav på att få leva i en teckenspråkig miljö, något som både förvaltnings- och kammarrätten fastslagit att hon har rätt till vid tidigare tillfällen. Kommunen är skyldig staten 350 000 kronor som man vägrar betala.

Jag blir alltid lika förvånad över hur sociala myndigheter tänker och agerar. Jag inser att Stockholm,  Göteborg, Malmö m fl agerar likartat. Det var förresten i Malmö som socialtjänsten granskade bidragstagarnas kylskåp innan de fick matpengar. Hade någon för dyr mat hemma behövdes inte matpengar. Tyvärr är det sant – vittnet återfinns i landets beslutandefunktion.

I Stockholm ifrågasätts om en bidragstagare har rätt till matkasse från mamman. En utredning startades då hen valde att försöka betala räkningar istället för att äta. Mamman bidrog med lite mat vilket socialtjänsten i Farsta hade svårt att acceptera. Men eftersom det fanns ett tidigare missbruk med i bilden, fick Farsta ge sig och nu har hen lärt sig att man ska ljuga av bara den för socialnämnden. Eller åtminstone förtiga hela sanningen.

I ett fall anmärktes på att bidragstagare hade för fina kläder, kläder som inte bidragspengarna räckte till. Inom socialtjänsten tycks man tro att de som söker hjälp levt på gatan eller i slummen och saknar referenser i ett socialt liv.

Jag såg Glada Hudikteatern och deras uppsättning Trollkarlen från OZ. Den talade om alla människors lika värde, och att vi alla har förmågor som är bra bara vi tillåts lita på dem och tro på oss själva.Vi är lika men olika. Socialtjänsten borde ha Trollkarlen från OZ som lärostycke – om de förstår vad det handlar om. Ett uttryck som användes i föreställningen var oförsäkringskassan (försäkringskassan) jag gillar det liksom social otjänst, för det är där vi hamnat eller hur?

Visst är det trevligt med ett gäng socialsekreterare som talar om svårigheter i jobbet, övertider, och dåliga villkor,  men det de glömmer är de människor som de ska ha hand om. Ett bra bemötande kostar inte mycket och att ibland gå lite utanför protokollet kanske är mer ett sätt att visa kurage och mod.

Det talas lite populärt om brukarmedverkan, jag har svårt att se hur den skall fungera inom socialtjänsten ärligt talat. År det något område brukaren är utestängd ifrån och maktlös inför så är det gentemot socialtjänsten. Under de år jag arbetat inom den sk frivlligsektorn, har jag svårt att minnas något socialkontor, som visat att de står på de behövandes sida.

Jag måste dessutom nämna en kommun som just när är rykande aktuell genom Sofia Rapp Johansson självbiografiska film ”Att skära sig fri”. Enköpings Kommun är så rädda för att sanningen skall komma fram att de strukit allt som skulle kunna hjälpa Sofia i sin rättskamp mot Staten.

Ja, jag vet att jag är negativ – men ge mig en enda bild som visar motsatsen till det jag anför. En enda bild där man ärligt från sociala myndigheter kan säga att man haft ett bra bemötande och med glatt hjärta bidragit till att någon fått det lite bättre. Istället för att tala om att ”sälj din bostad och  bo på gatan” får du hjälp. Byt till en billigare bostad så får du hjälp trots att ni vet att de flesta som står under socialbidrag knappast är den grupp som hyresvärdarna slåss om.

Det talas om val 2014 i september. Oppositionen talar vitt och brett om att allt skall bli bättre. Ja, för medelklassen och dem som har, men knappast för den grupp som jag möter och skriver om.

Trailer ur filmen Att skära sig fri

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: