Skrivarcirkel kring föräldraskap

av Redaktion den 14 mars, 2013

i Skrivarverkstad Gtb

I Göteborg hölls vårens första cirkel som en heldag tillsammans. Deltog gjorde medlemmar ur den nybildade föreningen Maskrosföräldrar, familjehemsföräldrar och personal från Familjevårdsstiftelsen. SocialAktions skrivcoach och Malin Widerlöw, grundare av Maskrosföräldrar var cirkelledare.
Här är hennes första rapport:

Mer lika än olika

Jag, Malin Widerlöv, har haft glädjen att nyligen inte bara delta, utan också rapportera från en fantastisk heldag på Familjevårdsstiftelsen tillsammans med Karin Torgny från SocialAktion. Under en hel dag delade vi erfarenheter med varandra, pratade och skrev, utifrån dagens tema: Det villkorade föräldraskapet.
Deltagarna var från det nybildade nätverket och föreningen Maskrosföräldrar vars medlemmar har eller har haft sina barn placerade, några familjehemsföräldrar samt personal från Familjevårdsstiftelsen.

Efter en förmiddag då vi alla presenterade oss för varandra, var det efter lunch dags att formulera tankarna. Karin gav oss kreativa skrivövningar och det visade sig att allihop bar vi på fantastiska skrivartalanger! Om det är Karin som lockar fram detta eller om vi var en gränslöst begåvad skara, ja, det återstår att se…
Det blev en dag med mycket känslor, tungt ibland men också en dag där vi möttes med respekt och ödmjukhet. Vi var nog många som förstod att vi har mycket gemensamt trots våra olika perspektiv.
Innan vi skildes åt var alla överens om att vi ville fortsätta att hålla kontakten på något sätt. Vi börjar så smått med en e-postlista – så får vi se hur vi går vidare. Carina Håkansson på Familjevårdsstiftelsen hoppades också att i höst ordna en konferens och på så sätt fortsätta samtalet inom och utanför verksamheten.

Vill du veta mer om skrivdagen, eller kanske diskutera möjligheten att ordna en egen skrivdag? Skicka e-post till karin.torgny@gmail.com.

Nyfiken på hur det kunde gå till under eftermiddagen?
En av skrivövningarna handlade om att skriva fritt utifrån olika scenarier under kort tid. Vi delade upp oss och fick ta olika perspektiv (inte alltid vårt eget): familjehemsförälder, biologisk förälder eller barn.
En av förutsättningarna var: Den biologiska föräldern besöker sitt barn i familjehemmet. Vad skriver de olika personerna i sin dagbok senare på kvällen?

Så här skrev några av deltagarna:

Kära Dagbok… idag har Sebastians mamma varit och hälsat på hemma hos oss. Han hann bli riktigt uppstressad innan hon kom, för jag hade inte tid med honom för jag bakade en god äpplepaj till fikat. Jag vet att hon gillar det. Tyvärr hade hon tagit med fel hockeykort till honom. Sebastian hade redan korten, så han blev besviken och jag såg att Annika kände sig dum.

Kära dagbok… Idag var mamma här och jag orkar inte med det. Jag blir så rädd att hon inte klarar sig. Jag bara måste vara hos henne, tänk om hon är så ledsen efter att hon träffat mig att hon inte vill leva… Orkar inte tänka att hon sitter själv hemma i lägenheten. Varför måste hon vara så jävla ensam. Vill bara vara med henne. Kanske jag kan sticka dit efter skolan i morgon eller så kan jag kanske ta tåget direkt på morgonen, det är i alla fall ingen som säger något i skolan.

Kära Dagbok… idag blev det äntligen av att ta mig ut till Orust. Vill ju träffa Sara så jäkla mycket men det blir också så svårt efteråt. Sen när jag väl kom dit så vägrar hon att träffa mig. Jag visste inte alls vad jag skulle göra. Och hon Margot blev nog väldigt nervös hon med, men tillslut lämnade hon mig utanför Saras dörr. Jag visste inte vad jag skulle göra. Allt kändes så främmande. Fast jag visste att Sara var där inne i rummet kändes det som om rummet var tomt. Jag vet ju inte ens hur hon ser ut nu för tiden…

Malin Widerlöv skrev en artikel i SocialPolitik nr 4/2012 om Havererat föräldraskap. Beställ tidningen.

 

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: