Skola och hälsa gör skillnad

av AnnaF den 23 april, 2013

i Blogg

Han har sagt det många gånger – att satsa på skola och hälsovård för placerade barn gör skillnad. Idag pratade forskaren Bo Vinnerljung på Socialtjänstforum i Göteborg. Barn som blivit omhändertagna av samhället har mycket emot sig. Överriskerna för självmord, bidragsberoende och annat elände är skyhöga.

Vill vi ge dem en chans till ett bra liv ska vi inte stirra oss blinda på vad som är lösningen, det blir för svårt, men vi ska  tänka i termer av förbättring menar Bo Vinnerljung. Vad kan då förbättras? Bo Vinnerljungs envetna svar är: Barnens skolgång och deras hälsa.

Varför gör inte alla Sveriges kommuner en så enkel sak som att hälsoundersöka de barn som placeras? Då skulle man upptäcka till exempel att många av dem behöver glasögon. Och att de har både somatiska och psykiska sjukdomar som de behöver, och kan få, hjälp med. Bo Vinnerljungs siffror visar att i två fall av tre har barnen kroniska sjukdomar som socialtjänsten inte vet om. Hur kan man då vara en bra förälder?

Att ge barnen hjälp att lyckas i skolan och inte ha för låga förväntningar på dem är också något som gör skillnad. Att klara  skolan någorlunda är den enskilt största skyddsfaktorn för de placerade barnen

Enkla och konkreta saker för varenda kommunpolitiker att ta itu med. Nu.socialtjänstforum 060

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: