Skillnad på järnrör och järnrör

av harmlesslife den 19 november, 2013

i Artiklar

När en man löper amok med ett järnrör för 10 år sen och slår vilt omkring sig blev det genast självklart med en rättspsykiatrisk undersökning med påföljande vård som följd respektive långt fängelsestraff vid annan bedömning.

När järnröret istället sitter i händerna på ett gäng Sverigedemokrater ger det visst eko i inom de egna leden men några påtagliga straff mer än karantän bortom partiets toppskikt kommer inte i fråga.

Ändå uttalar sig, en av de inblandade SD-politikerna, Kent Ekeroth i artikel i DN idag (19/11-13) ”om sin hjärtefråga, att straffen är för låga i Sverige.”  Samme Kent Ekeroth är idag förlåten och åter i partitoppen med kriminalfrågor som specialitet.

Inte heller nämns något om psykiska störningar hos berörda SD-politiker. Jag som del av innehållet i sleven ”personer med psykisk ohälsa” är i och för sig tacksam att jag slipper hamna i sällskap med dylika personer.

Huruvida handhavandet av ett järnrör handlar om psykisk störning eller inte ser ut att vara avhängigt  vem som håller i det, samt viss hänsyn till handlingens fysiska konsekvenser för de enskilda offren.

En man som slår ner folk med järnrör i Åkeshov är givetvis en fruktansvärd händelse. Den blev också med all rätta rubricerat som mord. Annan blev konsekvensen för de toppolitiker inom Sverigedemokraterna som var ute och härjade med järnrör nio år senare.

Nu uppstod som tur var inga (för mig kända) fysiska personskador vid den senare incidenten. Men vilka konsekvenser det ledde till på ett annat plan, psykisk påfrestning för de inblandade, ett förstärkt nedvärderande förakt och hat gentemot en del av Sveriges befolkning det orsakade, går nog inte riktigt att överblicka.

Jag kan visst se skillnaden mellan ett mord och en förolämpning. Men var den mer bestående skadan blir störst kanske inte är lika självklar.

Sen om sagda politiker lider av psykisk ohälsa eller inte kan jag inte uttala mig om. Jag kan bara tänka vad jag vill om den saken.

Agneta Werner
harmlesslife.se

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: