Sjuk och/eller ond

av harmlesslife den 20 april, 2012

i Blogg, Debatt, Skrivarverkstad Sthlm

Visst vore det bra om alla onda brott utfördes av psykiskt sjuka människor? Visst vore det självklart skönt om Breivik blev förklarad som sjuk? Bortsett från straffpåföljden då. Men vad skönt det skulle kunna vara att helt sant kunna säga att alla onda människor är psykiskt sjuka. Och därmed alla psykiskt sjuka människor onda…

Det är väl här någonstans stigmatiseringen av psykisk sjukdom ligger. Det är något man inte vet något om, det är något man är rädd för just för att man inte vet något om det. Det är vanligt – fast man inte vet var, för man ser det inte.

De säger att 1 av 4 drabbas av psykisk ohälsa – vilken tur att jag är nummer 2 då! Men kan jag vara helt säker? Jag blev ju lite ledsen när min hund dog förra året, eller jag mådde faktiskt inte så bra när slutade jobba för ett tag sen… Men jag går ju inte ut och skjuter ner folk för det. Så sjuk kan jag inte vara. Bara må lite konstigt ibland.

Tänk att det finns de här dårarna mitt ibland oss! Tänk att de där med riktiga psykiska diagnoser verkligen ska få leva mitt i vårt samhälle. Jag menar, det fattar väl vem som helst att det är farligt, för oss alla andra. Vem vet vad de plötsligt kan få för sig i sin sjuka hjärna? Rätt vad det är står de där i min buss med en machete i handen. Fatta att jag blir rädd!

Hm, vilket dilemma det blir nu när vetenskapen tvekar om Breivik är frisk eller sjuk. Hur ska jag då veta vem som är ond? Då kan det ju vara vem som helst!?!

 

Läs om konsekvenserna av Breiviks diagnos i Breivikrättegången: Rättspsykatrin inför rätta – DN.SE., eller Trollhares blogg efter Anna Lindh-mordet eller annat intressant.seom Anders Breivik och hans eventuella sjukdom.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: