Simrishamns kommun: Vi har gjort allt rätt

av Anne Skåner den 11 maj, 2012

i Artiklar

Stina Lundqvist chef för IFO i Simrishamn, den kommun som skötte Donias placering säger att man känner sig oerhört tagna och ledsna över vad som hänt. Förvaltningen har, säger Stina Lundqvist aldrig varit med om något liknande tidigare.

Donia var 15 år placerad sedan årskiftet i familjehemmet i Lund. Det var första gången som kommen anlitade det familjehemmet eftersom  de ansågs ha förutsättningar att kunna stötta Donia.

Donia fann sig aldrig tillrätta och kände sig aldrig välkommen i familjen. Stina Lundqvist kan inte diskutera enskilda detaljer av förklarliga skäl, men hon säger att Simrishamn har få placeringar i förhållande till andra skånekommuner. Men hon säger också att det är svårt att hitta familjehem i Skåne och närområden. Det är ofrånkomligt att anlita sk konsulentstödda familjehem i vissa fall, inte minst om det saknas en speciell kompetens inom kommunens egna familjehem.

Jag frågar om det är bra med konsultdriva familjehem och Stina Lundqvist säger att helst vill man ju ha hemmen i kommunens regi, men det kan finnas fördelar.

– Familjehem som har konsulentstöd stöds av företaget som köpt deras tjänster, det innebär att våra socialsekreterare kan lägga kraften på den placerade utan att ha någon inblandning i familjehemmet.

Stina Lundqvist säger också att man utreder även konsulentstödda familjehem  och att alla utredningar utgår ifrån BBIC (Barnens bästa i Centrum) det används också för de barn som placeras. Socialförvaltningen har låg omsättning på personal flera av socialsekreterarna har arbetat i många år inte minst de som arbetar med familj- o individfrågorna.

Hon håller med om att det är olyckligt att kommunerna inte kan få fler familjehem  utan måste ta till de privata alternativen, men ansvaret poängterar hon är det samma för kommunen när det gäller det placerade barnet. Eftersom kommunen inte är inblandad i familjehemmet har man heller inte gjort någon Lex Sara/Maria. Den delen skall Attendo Care stå för och de har inte gjort någon anmälan.

När det gäller Donia menar Stina Lundqvist att allt inte kommit fram, hon hävdar att det fanns kontakt med sjukvården, att Donias handläggare inte försökt försvåra kontakten med de anhöriga. Men här står ord mot ord. Systern hävdar att det var näst intill omöjligt att få besöka Donia. Mamman fick informationen om dödsfallet via systern inte av Socialförvaltningen eller familjehemmet.

Jag frågar Stina Lundqvist vilka konsekvenser man drar av händelsen. Först vill de avvakta obduktion och läkarutlåtandet vilket resultatet än bli hoppas hon att det får samma publicitet som den andra delen av händelsen. Och självklart. säger Stina Lundqvist vi pratar om det och ja de anställda är ledsna över vad som hänt.

Slutligen frågar jag om Stina Lundqvist tycker att kontakten med den biologiska mamman sköts på ett bra sätt i fallet Donia.

Jo, säger hon, jag tycker det allt har inte kommit fram i den offentliga debatten men jag tycker nog inte att vi kunde gjort det annorlunda.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant.

Previous post:

Next post: