Ryska krav hindrar barn från att få nya föräldrar

av Anne Skåner den 3 oktober, 2013

i Blogg, Debatt

Ryssland tar till det vapen som allt fler länder använder sig av i trängda lägen – Barnen. Nu stoppar man adoptioner till länder som tillåter samkönade äktenskap, däribland Sverige. I Ryssland väntar 13 barn på att få komma till svenska föräldrar vars framtid nu är minst sagt oviss. I Sverige finns 13 föräldrar som heller inte vet om barnen någonsin kommer.

En halv miljon barn bor och lever på Barnhem i Ryssland. Inhemska adoptioner är ovanligt, ryska familjer är rädda för att adoptera då man inte vet ”barnens bakgrund”. Varje dag förlorar 250 barn sina föräldrar En del av dom lämnas bort av sina föräldrar medan andra omhändertas av myndigheterna på grund av missbruk eller fattigdom. Omkring 30 procent av dem har något form av funktionsnedsättning som fått föräldrarna att avsäga sig vårdnaden.

Landet har 2 000 barnhem, statliga varav merparten stängda för insyn, men rapporter om korruption, våld och vanvård sipprar ändå ut.

Det är detta som den ryska regeringen föredrar istället för att barnen får föräldrar i andra länder, länder som inte anpassar sig till den ryska lagen om förbud mot samkönade äktenskap. Klimatet för homosexuella i Ryssland saknar motstycke i världen och när till och med Katolska Kyrkans överhuvud Påven nu öppnar för en liberalare syn, ter sig den ryska synen som allt mer kränkande av mänskliga rättigheter.

I Sverige tiger Regeringen. Vare sig Reinfeldt, Bildt eller Maria Larsson vill uttala sig och så sent som för bara några veckor sedan sa man att det inte var nödvändigt med bilaterala avtal med Ryssland när det gäller adoptioner. Ryssland kan nämligen tänka sig att adoptera bort barn till länder som garanterar att barnen inte kommer till samkönade familjer.

”En av de politiker som driver den HBT-fientliga politik som lett till en rad nya lagar i Ryssland är Vitalij Milonov från det Kremltrogna partiet ”Det enade Ryssland” säger till SVT ”

”– I Sverige tar man barn i från vanliga familjer och ger dem till enkönade par. Barn som växer upp i sådana familjer blir psykiskt störda, sa Vitalij Milonov när SVT nyligen träffade honom i Sankt Peterburg.”

Den svenska synen på samkönade äktenskap är självklar och skriver Sverige under ett avtal som förhindrar homosexuella att ansöka om adoption från Ryssland går vi emot den svenska lagstiftningen.

Å andra sidan kan regeringen göra undantag mot bakgrund av de barn som redan har familjer och familjer som ansökt om att få barn från Ryssland.

Om jag ser det ur barnperspektivet skulle jag sätta den svenska lagen ur spel mot Ryssland i vetskap om att varje barn som räddas från ryskt barnhem får det betydligt bättre här än den framtid som väntar dem där.

Ur rätten till att välja vilken partner jag själv vill, rätten att också skaffa barn väljer jag bort rätten för ryska föräldralösa barn att få en familj i Sverige.

Varför ska barn vara ett spel i politiken. Varför kan inte omvärlden sätta press på Ryssland. Vi kan börja med att säga nej till OS om inte Ryssland anpassar sig till mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

Läs mer om adoptionsstoppet

SVT   DN        Ekot SR  YLE

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: