Regeringskansliet tar upp ex gratia inom vanvården

av Anne Skåner den 18 oktober, 2012

i Artiklar, Blogg

JK avslog som väntat Sofia Rapp-Johanssons ansökan om ersättning för vanvård som lämnades i augusti. Nu har hon och hennes ombud Jens-Victor Palm skickat ärendet vidare till regeringen.

I svaret från Barn- och äldreminister Maria Larsson står att hon  tagit upp ärendet för beredning inom regeringskansliet och att regeringen kommer att fatta beslut i frågan om ex gratiaersättning.

Sofia Rapp-Johansson tillhör gruppen vanvårdade efter 1980 som inte omfattas av statens ersättning för vanvård 1920-1980, men som valt att driva sitt ärende vidare.  Advokatbyrån Legio är en välrenommerad byrå som noga övervägde ärendet innan man accepterade att driva det.

Om regeringen skulle erbjuda en ex gratia ersättning kommer Sofia Rapp-Johansson att säga nej till detta.

–       Målet är inte att jag ska få en hög med pengar utan frågan om det är rättvist att utesluta en stor grupp av vanvårdade från den av regeringen föreslagna ersättningen, säger Sofia Rapp-Johansson.

Sofia Rapp-Johansson vill pröva lagligheten i den tidsbegränsning som gäller idag, det vill säga att ersättning kan betalas ut endast till de som varit placerade någon gång mellan 1920 och 1980. Men tillägger Sofia Rapp-Johansson:
– Det är intressant att regeringen tar upp frågan till diskussion.

Det var i augusti som advokatbyrån Legio lämnade in en anmälan till JK om försummelse och vanvård i fallet Sofia Rapp-Johansson.

Rapp-Johansson som idag är etablerad, föreläsare,  författare och musiker, har bakom sig tre böcker; Silverfisken (om åren som utsatt och sexuellt utnyttjad), När Skuldror blir till vingar (en fortsättning) och nu slutligen Kyss mig lycklig. Därtill har Sofia släppt den självbiografiska cd:n  ”Det andra landet”.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: