Psykisk ohälsa är inte detsamma som samhällsfarlig

av harmlesslife den 20 mars, 2012

i Artiklar, Skrivarverkstad Sthlm

Åter igen har det hänt – en diagnostiserat psykiskt sjuk man löper amok till skada och skräck för allmänheten, denna gång utrustad med en machete. Återigen framstår det som att vara vara psykiskt sjuk är detsamma som att vara farlig för allmänheten. Men är alla psykiskt sjuka farliga, potentiella “machetemän”?

Fakta är att 98% av alla brott idag begås av s k  “normala” människor, 2% av brottslingarna har en psykisk diagnos. Med tanke på att psykiska problem är något som drabbar en av fyra, dvs 25%, av befolkningen någon gång under livet torde det finnas ca 23% psykiskt “sjuka” som inte är farliga för sin omgivning. Det är viktigt att börja se att en psykisk diagnos inte är detsamma som livsfarlig knivman på bussen hotande oskyldig gemene man.

Att må dåligt psykiskt är inget unikt för vare sig vårt land eller vår kultur tvärtom är det en rättighet vi har, att ha våra svackor i livet. För många människor med psykisk diagnos handlar det inte om mer än svackor, om än kanske kraftigare än för andra. Ca 33% av alla med psykisk diagnos blir helt och fullt återhämtade och inlemmade i den vanliga arbetslunken. För nästa 33% blir livet klart mycket bättre men med perioder som är svårare än andra, återingången på vanliga arbetsmarknaden är inte fullständig. Åter 33% har blivit så skadade av sin sjukdom OCH dess behandling att ett full integration i  ett vanligt socialt liv tyvärr ser mindre hoppfullt ut.

Det här gör att psykisk sjukdom finns mitt ibland oss alla ute i ett ”friskt” samhälle. Du kanske drabbas någon gång under livet, din granne kan bli nästa eller din syster, arbetskamrat…

fredag den 23/3 mars kl 14.00 går det årliga ÅNGESTLOPPET av stapeln. Vi går ut och visar oss själva och vårt stöd för det som finns mitt i vår vardag – ångesten! På Götgatan genomför vi alla världens kortaste gatlopp för att visa att psykisk ohälsa är vanligt och inte nödvändigtvis farligt vare sig för en själv eller ens granne.

Vi ses på fredag! Start hörnet S:t Paulsgatan-Götgatan, mål Götgatan 38.

Arrangör är Fountain House Stockholm som arbetar med och för psykisk hälsa.

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: