Oseriös nyhetsbyrå kränker vanvårdsgrupp

av Anne Skåner den 6 juli, 2013

i Blogg

Sekretessen läcker. De som sökt ersättning för vanvård har gjort det i tron att deras uppgifter är skyddade. Ersättningsnämnden har fått förfrågan från nyhetsbyrå Sirén om att lämna ut första sidan av ersättningsbesluten. Det diariernummer som finns angivet gör det möjligt att begära ut handlingarna, med personuppgifter och beslut. Syftet är att sälja uppgifterna vidare till andra medier. Ersättningsnämnden hänvisade till sekretessen och avslog begäran. Nyhetsbyrån Sirén gick vidare till Kammarrätten

De 3000 som hittills sökt ersättning har gjort det i tron att deras personliga uppgifter, som namn, personnummer och adress, skulle hållas hemliga.
Men det finns tyvärr personer som inte kan respektera andra människors integritet och som inte drar sig för att försöka komma över sådan känslig information och sprida den vidare. Kammarrätten fattade 1 juli beslut om att ersättningsnämnden inte behöver lämna ut personuppgifterna men måste lämna ut postorten.

Beslutet betraktas av de vanvårdade som obegripligt och inte minst löftesbrott till de berörda om att alla personuppgifter eller annat som ska kunna härledas till en enskild person. Ärendet kommer att prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: