Om Solrosuppropet.se

av Monica Armini den 28 juli, 2013

i Blogg

Solrosuppropet.se är en förening som bildades 2012 ur dåvarande nätverket Solrosuppropet (vars föregångare var Påskuppropet). Solrosen som står som symbol för vår verksamhet ska symbolisera hopp och livskraft.

Påskuppropet 2011 samlade massor av människor i ett flertal städer i Sverige för att protestera mot utförsäkringarna. En av initiativtagarna till den aktionen var Charlotte Therese Björnström, som sedan detaljerat beskrivit turerna kring arrangemanget i antologin Hjälp oss! (red. Arvin Yarollahi, Vulkan förlag 2013).

Solrosuppropet 2012 blev ett mycket mindre omfattande företag. Inte alls lika många människor anslöt sig till manifestationerna och i flera städer där det 2011 varit aktioner hände nu ingenting. Kanske låg inte utförsäkringarna längre i tiden på samma sätt – eller var det ett nytt mål för verksamheten som gjorde att folk inte längre var villiga att stötta Solrosuppropet? Nytt för 2012 års manifestation var nämligen att inkludera även personer i fas 3 – dvs långtidsarbetslösa i Jobb och utvecklingsgarantins sista fas.

På nätet levde dock Solrosuppropet vidare med oförminskad kraft. Vi var flera som skrev artiklar och blev intervjuade i tidningarna och vi kämpade på med att hålla liv i den aktiva grupp som drev på verksamheten. Under sommaren 2012 började vi som befann oss i händelsernas centrum känna att det var dags att starta en förening. Ett löst knutet nätverk har sina fördelar, men föreningsformen har andra positiva sidor som vi upplevde övervägde.

I juli hade vi vårt första tvådagarsmöte i Norrköping. En styrelse utsågs och Carina Wellton från Stockholm valdes till ordförande. Namnet på föreningen fick bli vår webadress, Solrosuppropet.se. Lotta Larsson utsågs till kassör och webansvarig och så var föreningen igång.

Under det gångna året har vi flitigt debatterat utförsäkringar och fas 3 i tidningar, sociala medier, radio och på vår egen hemsida. Solrosuppropet gav ut en egen kalender för 2013 som kallades ”Vanligt folk” – med bilder på långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa. Vi har ett ständigt ökande medlemstal och fler och fler har blivit bekanta med vår verksamhet. Vi är religiöst och partipolitiskt obundna även om vi ofta hamnar i socialpolitiska frågeställningar. Det kommer vara lika viktigt för oss att kämpa för de utförsäkrade och långtidsarbetslösa även efter ett eventuellt regimskifte om så behövs.

Välkommen att läsa mer om oss på www.solrosuppropet.se!

Monica Armini

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: