Något för granskande medier – socialbidraget kryper in under skinnet

av Anne Skåner den 23 mars, 2012

i Blogg, Skrivarverkstad Sthlm

Får socialtjänsten verkligen rota i våra kylskåp innan de beviljar försörjningshjälp. Ja enligt hemsnickrade regler ute i landet och i Haninge Kommun anser man tydligen det. Så om jag nu begär klädbidrag går man då hem och kollar hur många kläder jag har i garderoben och tvingar mig prova så att jag verkligen kan ha dem. Eller skall man granska mina barns garderober för att bevilja hjälp till barnens kläder.

Det finns en obehaglig och integritetskränkande ton i de tilltag som Socialtjänsten allt mer tar sig. Människor som har s.k försörjningsstöd skall utsättas för en nagelfaring som ingen annan människa i samhället knappt ens fångarna på våra fängelser behöver utsättas för. En socialbidragstagare kan inte få in 100 kr på sitt konto eller ett återbetalning av ett handlån etc utan att förlora motsvarande när de får bidraget från Socialförvaltningen. Jag har tidigare berättat om en vän som brukar handla åt en rörelsehindrad kompis och brukar få pengarna insatta efteråt på sitt konto. Detta räknas som inkomst av Socialtjänsten trots att man fått intyg på att det handlar om återbetalning av utlagda pengar.

En socialbidragstagare skall inte kunna resa eller röra sig längre än de kan gå. Vare sig åkremsor eller månadskort betalas för i Stockholm. Eftersom du är obligatorisk för Arbetsförmedlingen när du har försörjningsstöd förutsätts det att du skall promenera för att söka jobb.

Det krävs en granskning inte av normen för socialbidraget utan för hur lagen tolkas för att ge det. För nu har ju ensamstående utan barn i Sverige fått en höjning med 150 kr/månaden. Var finns de journalister och medier som vågar granska tolkningen av socialtjänstlagen eller hur den inte tolkas eller hur den borde tolkas. Slår mig att även äldre som ansöker som äldrebistånd utsätts för samma sak, kan man gå utan käpp ingen färdtjänst, kan man röra sig i lägenheten inget fönsterputs. Samma sak igen, barn, socialt utsatta och gamla saknar politisk röst och styrka det är också dem man trampar på utan att det blir konsekvenser.

http://anneskaner.wordpress.com/2012/01/13/nagot-for-granskande-medier-socialbidraget-kryper-in-under-skinnet/

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: