Misstag inom socialtjänsten leder till mobbning-enskilda fall utnyttjas som Donia Hassan

av Anne Skåner den 4 maj, 2012

i Blogg, Debatt

Väl medveten om när jag skrev Donia 15 år som dog i sitt familjehemmet, blev jag också en del av ett socialt upplopp. Ett upplopp som inte handlar om  tusentals människor på gatorna, utan på internet. Facebook är fullt av sidor med hat mot socialsekreterare, politiker, LVU och ord som mord, kidnappning är lika vanliga som där som lagtexten inom socialtjänsten.

Donia är en tragisk händelse, för Annina (mamman) o systern Cecilia. Två människor som under flera år bott utomlands för att man varit rädd för den svenska socialtjänsten, de flydde. Cecilia rymde från familjehemmet och tillsammans flyttade Annina o Cecilia till Spanien. Donia blev kvar. När Cecilia skulle träffa Donia var hon död. Efter sex år skulle de äntligen träffas. Att då få informationen via en telefon ”din syster är död”. Ingen hänvisning ingen information om hjälp eller ens begynnande sorgearbete skapade självklart en situation (där jag själv skulle ha anklagat hela världen inkl Maria Larsson för min systers död).

Cecilia är snart 18, i Simrishamn säger man att man försökt få tag på familjen flera gånger. Ja att det var kommunikationsproblem är begripligt eftersom Annina inte vågade ha kontakt öppet i Sverige och Cecilia var väldigt anonym under sin vistelse här. Hennes besök i Sverige handlade uteslutande om att träffa Donia Hassan, hennes 15 åriga syster.

Jag lämnar familjen Karlssons historia här och går vidare i nästa steg. Svensk socialtjänst anklagas från allt från kidnappning till mord. Orden är starka och självklart saknar grund, men människor som hamnar i underläge mot myndigheter upplever det verkligen som kidnappning, mord eller andra starka adjektiv. Jag hävdar utifrån att ha följt Facebookdebatten om allt från rubriker avskaffa socialtjänsten, avskaffa LVU, hatuttryck mot allt vad socialtjänst heter,  att svensk socialtjänst själva är ansvariga för en antikampanjen.

Men jag vidhåller också att många av de familjer som skriker högt, har fått sina barn omhändertagna med rätt. Jag tror inte att socialtjänsten gör 95 % rätt. Jag tror att det finns skäl och fog. Det är metoderna och insatserna jag vänder mig emot eller rättare sagt bristen på insatser för de familjer som förlorar sina barn. Brister i utredningar, personliga uppfattningar och framför allt dålig kunskap i utredningar. Bristen på pedagogisk kunskap och förmeding. OCH bristen på Juridisk kompetens och förståelse av socialtjänstlagen.

Socialtjänstlagen tolkas fel säger socialsekreterare jag pratar med, det handlar om regelverk och inte lagen. Vi uppmanas till lagbrott. Typ planka nu får SL att gå i taket, men när politikerna tvingar socialsekreterare att bryta mot lagen finns inget straff eller ens antydan till sådan. Vi hamnar i gråsonen, politiker kan inte ställas till svars juridiskt och tjänstemännen är undantagna juridiskt ansvar eftersom alla beslut inom socialtjänsten är politiska.

SÅ kan man alltså hantera människor utan att någon tar ansvar.

När mobben använder tragiska fall som Donia för sina egna syften blir allt svart eller vitt. Alla som fått sina barn omhändertagna har felbehandlats och man lutar sig mot fall där det finns tveksamheter som i Doniafallet. Donias familj blir alibi för att alla föräldrar som förlorat sina barn är utsatta för orättvisor eller orättmäktiga beslut. Jag menar att Donia utlöser också de grupper som borde stanna upp och fundera om det fanns ett uns av sanning om varför barnen hamnade i samhällsvård.

Jag vet att jag får massor av människor emot mig, men faktum är att alla som beklagar Donias död, hennes familjs tragik lika ofta uttrycker att de själva blivit felbehandlade. JAG vet att många fall har hanterats fel och familjer orättfärdigt förlorat sina barn, men jag vet också att det flera fall varit befogat. Jag vet också efter mail och kontakter ”barn” som skriver men vi vill bli omhändertagna, vår familj fungerar inte..jag mår inte bra här men måste bo kvar. Ur den äldre historien får jag mail som personer som frågar om varför ingen omhändertog dem för att de for illa. Vem vill ge oss ersättning vi som for illa i våra biologiska familjer.är

När Annina säger att deras historia måste bli offentlig för att skydda andra barn, skall vi förstå detta utifrån deras situation. För ingen skall behöva rymma från Sverige för att få behålla sina barn. Men familjer som av olika skäl drabbats skall heller inte utnyttja Donia för egna syften där det troligen finns skäl för omhändertaganden.

Ytterst handlar detta som jag kallar mobbtåg, om samhällets bristande förmåga att förklara, kommunicera med de familjer som drabbas. Det handlar om okunskap att förklara och ge stöd. Mea n sanningen är den att systemet inte medger detta. Det saknas resurser och möjligheter att ta sig an familjer som utsätts. När socialsekreterare berättar att deras arbetstid på 8 timmar inte räcker till och övertidsersättning inte finns eller medges, när kommunerna istället för att anställa hyr in konsultpersonal för att göra utredningar, socialsekreterares jobb med fler nollor i beloppet än vad den fasta personalen får, förstår man att den empatiska känslan försvinner.

Vi måste stötta de socialsekreterare som idag via Nu Bryter Vi Tystnaden, social aktion, självkritiska runt om i landet säger detta ’är omöjligt. Närt unga utbildade sätts på jobb ingen annan vill ha, inte får stöd eller hjälp. När brukarna förblir de små och utsatta bakom skrivbordet blir klienter inte medmänniskor.

Jag har en utbildning som kan börja bygga mellan klienter och socialsekreterare, jag har en erfarenhet inom vanvården, fosterhemsvården, som adoptivförälder, lärare etc…vi är fler än mig. Lyssna på oss ta till er. Vi har ingen chans om vi inte samarbetar de goda krafterna inom Svensk Socialvård med inriktning på Barn och familjefrågor.

Donia 15 år förtjänar er debatt inte om enskilt fall men om hur det inte får gå till. Vi är skyldig Donia och hennes familj detta.

Zaremba.wordpress.com, Göran Johansson, Fostermamman, socialaktion Nu bryter vi tysnaden

Nystart Ekonomi och JobbSR AftonbladetExpressenSVDDNSVTTV4  Nyheterna Alliansfritt SverigeNewsmill

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: