Låt oss dela på jobben

av Redaktion den 18 april, 2013

i Debatt, Skrivarverkstad Gtb

Det allmänna mantrat idag är att vi ska konsumera till varje pris för att hålla ekonomin igång. Men vi kan inte fortsätta konsumera varor i allt högre takt för att öka den ekonomiska tillväxten. Det håller inte i längden. Vi utarmar planeten och dess resurser. Dessutom stressar vi sönder oss själva medan en stor del av befolkningen står utan jobb.

Nyligen lyssnade jag på Birger Schlaug som föreläste i Mölndal. Temat för kvällen var hur vi når en hållbar framtid utan att konsumera sönder vår planet.

Det råder hög arbetslöshet i Europa. 27 miljoner människor står utanför arbetsmarknaden. Hur ska vi göra med alla dessa som ju står utanför konsumtionssamhället? Jo, det naturliga är att vi delar på jobben. Förkortar våra arbetsdagar, säg från åtta till sex timmar. Därmed frigör vi tid som vi kan lägga på annat (kultur, friskvård, socialt umgänge, avkoppling) och skapar nya jobb för de som inte har.

En arbetstidsförkortning innebär också att man bättre kan utnyttja de gemensamma resurser vi har som vägar, lokaler, kollektivtrafik och maskiner. Människors stress minskar och barnens tid på dagis/fritids förkortas. Vi får bättre fysisk och psykisk hälsa. Mer tid att förvalta våra sociala relationer och kan anpassa arbetstiden till verkligheten.

Det enda vi förlorar med en arbetstidsförkortning är att vi inte kan fortsätta att stilla våra behov materiellt i samma takt. Vi kommer få göra färre eller kortare semesterresor. Köpa färre prylar. Tänka om i köpbeteende och resvanor helt enkelt. Och uppvärdera våra gemensamma kulturytor som bibliotek, kulturhus och museer.

Men det kommer vara värt det. Både för våra livs skull och för jordklotets.

Monica Armini

skrivcirkeldeltagare i Gtg  och skribent på Social Aktion och skrev senast om rehabiliteringsbidrag och oseriösa arbetsgivare.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: