Kursen jag aldrig ångrar

av harmlesslife den 22 augusti, 2012

i Blogg, Skribenter, Skrivarverkstad Sthlm, Webbkurs Sthlm

Om det hade varit en kurs i självutveckling eller en kurs i inre skapande, akvarellmålning eller… Men nu var det en skrivarkurs där jag skulle få lära mig att skriva en insändare. Aldrig kunde jag då ana vad den lilla insändaren i NynäshamnsPosten om en sketen rondell skulle sätta igång hos mig. Ändå var det precis vad den gjorde, en process startade, en process där livsandarna fick komma ut och lufta sig och få nya liv. Det låter nästan löjligt att säga att en liten kurs i ABF:s lokal i Skärholmen kan gunga igång en längtan som legat gömd i många, många år. Men så var det!

Jag hade precis kommit hem från tre veckors intensiv fortbildning på Fountain House New York. Jag var rätt trött, men samtidigt mycket nöjd med min prestation. Jag kan inte ens minnas när jag senast varit så lång tid mitt i pulserande mänskligt brus dagarna i ända. Men allt gick gått bra. Nu väntade dock en tuff tid med återkoppling till alla andra medlemmar på Fountain House Stockholm.

Någon dag efter hemkomst, slutet av februari får jag ett mail från vår styrelseordförande, det är ett meddelande som hon vidarebefordrat till mig. Det är ett upprop om en skrivarkurs som alldeles i dagarna ska till att starta. Det var lite lustigt, jag hade redan planerat för en skrivarkurs till våren, men den skulle handla om att skriva sitt liv vilket är ett av alla mina projekt. Men denna kurs var på ett helt annat plan, nu var det mer hårdvara – att skriva insändare, debattartiklar, blogga men också tips och trix för att komma till publicering.

Jag funderade – kanske att den kursen skulle vara bättre just nu, med tanke på mitt arbete på Fountain House där strävan och kampen att nå ut genom ett evigt mediabrus är konstant. Men ändå var det något som gjorde att jag tvekade – det var något i kursbeskrivningen som kändes så – ”politiskt”.  Jag vet inte om jag känner mig särskilt politisk. Så jag skickade ett mail till den uppgivna adressen och frågade helt enkelt om kursen var specifikt politisk. Svaret kom lika snabbt som det korta konstaterandet – ”allt är väl politik!” Ja, ja, förvisso men det var kanske inte det mina funderingar vandrade runt i.

Jag läste mer om projektet i vilket skrivarkursen var en del. Det stod att den främst vände sig till socionomer, socionomstudenter och människor i utanförskap. Pang – där kände jag igen mig. Det där med utanförskap kan jag mycket om – så jag anmälde mig!

Det är ingenting jag ångrar! Aldrig kunde jag väl ana vad mycket denna kurs skulle sätta igång i mig, för mig och hur mycket detta första steg i projektet skulle få mig att växa.

När jag för en vecka sen satt på Fountain House och gjorde en summering av året som gått och vad som hänt med mig, vad som varit bra och vad som varit mindre bra, så var jag själv inte riktigt beredd på vad mycket detta socialprojekt har betytt för mig.

Jag har fått respons på mitt skrivande, positiv konstruktiv respons, jag har fått förtroende att skriva i tidningen SocialPolitik – stort! Jag gick också retorikkursen där jag fick finslipa mitt talframförande kryddat med många goda tips och nya kunskaper. På webbkursen fick jag hjälp och knuff igång med att öppna min nya blogg ”Vägen ut ur Diagnosen”.

Jag har lärt mig oerhört mycket, jag har fått träffa många nya härliga vänner som så självklart tagit mig in i gemenskapen. Det känns verkligen super! Jag har lärt mig att mycket är politik… också sådant jag till vardags sysslar med kring temat psykisk (o)hälsa.

Jag har vuxit, jag har lärt mig att jag kan och att jag har något att bidra med. Och jag har fått det stora förtroendet att tillsammans med Maria leda en av höstens skrivarkurser!

Tack Anna, Maria, Anne, Anders, Anneli, Linda och SocialAktion.NU

Agneta Werner
harmlesslife.se

Kursinfo och anmälningstider om höstens kurser kommer att finnas här på SocialAktion.NU inom kort – så håll koll!

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: