Helena Rivière om Socialförsäkringarna – folk lever för bra på socialbidrag

av Anne Skåner den 23 maj, 2012

i Debatt

Detta är citat från Newsmill om moderat syn på socialbidraget. Hon anser att det är för högt och inte lockar till att arbeta.

Om incitamenten att sätta sig i stånd att försörja sig själv är för svaga har vi ett samhällsproblem. Får man så pass mycket ut av välfärdssystemen att det inte lönar sig att anstränga sig så måste man strama åt kriterierna för bidrag tills man närmar sig en balanspunkt där det blir intressant att försörja sig. Tiden för försörjningsstöd borde ha en slutgräns. Max fem år som i USA, det borde gå.

Signalerna måste komma från regeringen, så som nu sker. Finansministern oroade sig i Ekots lördagsintervju den 7/4 för arbetslösheten bland unga (22%) och bland invandrare (14%). Han nämnde ett pågående arbete med föräldraförsäkringen, studiemedel, etableringsersättningen, SFI och grundvux. Tar det ca tio år för en utlandsfödd kvinna att komma in på arbetsmarknaden så beror det helt enkelt på att hon inte behöver arbeta. Hon varvar olika stödformer under mycket lång tid och hon gör det med den automatik som är inbyggd i systemet och som administreras av välfärdens hjälpande skaror.”

Jag tycker det säger en del, kanske något för som jobbar på fältet inom socialtjänsten och finns med i Nu Bryter Vi Tystnaden, mfl. Däremot finns en otäck underton av rasism och nedlåtande syn på svaga grupper.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: