Hej alla deltagare

av Anne Skåner den 12 mars, 2012

i Skrivarverkstad Sthlm

Nu har jag loggat in på plattformen. Hoppas det blir väldigt aktivt inom Social aktion det behövs. Det här fick jag på min facebooksida ikväll. Jag funderar mycket kring hur myndigheter tänker när det gäller unga missbrukare. Nog behövs en social aktion.

Immy Lenefjäll skrev på Facebook
Hej politiker, kommun ansvariga och ALLA andra jag har på facebook! Jag har en vän som är 19 år och bor i Stockholm. Hon är missbrukare men har idag tagit tag i sina problem och har varit nykter och drogfri snart 4 måndader. Hon kämpar på varje dag för att hålla sig nykter och drogfri i sitt nya liv och allting går jätte bra hittills.

Helt på egen hand utan stöd varken från socialtjänst eller kommun i frågan om missbruket. Hon är jourhems placerad och där går kommunen in och betalar i månaden för hennes plats. Hon är motiverad och har återigen fått tillbaka sin livsglädje. Här kommer dilemmat.. Hon fyller 20 år den 4 april vilket då betyder att hennes placering går ut den sista april och det som kommunen står för framöver är hyran. På stället där hon är placerad vill dom då inte ha henne kvar för då tjänar dom inte någonting så dom vill byta ut henne mot någon dom tjänar pengar på. Det ända den här tjejen blir erbjuden är härbärge.

Alltså,  Tycker kommunen att en precis ny fylld 20 åring och en ny nykter och drogfri tjej skall bo på härbärge. Och detta härbärge erbjuds ENDAST någon månad och har hon inte hittat någon bostad tills max tiden är ute så återstår gatan. Dom säger att dom går in och betalar hyran om hon själv hittar en lägenhet. Då undrar jag hur stor chansen är att en ny fylld 20 årig missbrukar tjej får en lägenhet? Och så snabbt som inom 1 månad i Stockholm? Det här betyder alltså att denna unga tjej är i STORT behov av att finna en bostad nu direkt. Jag undrar ifall den tak över huvudet garantin Stockholm stad utlovar endast innebär härbärge? Och varför den så glamouröst kallas ”tak över huvudet garanti” när man efter deras maxtid blir avvisad? Jag undrar ifall det kan gå till på det här sättet?

Jag söker nu någon varm själ som har någon lägenhet 1a eller 2a i Stockholms området, ett rum fungerar också tillfälligt. den får kosta max 6000 kr det är vad socialtjänsten betalar. Jag känner att det här är att verkligen stjälpa hennes chanser till att fortsätta hennes motivering till ett nyktert och drogfritt liv. Ett liv hon ständigt drömt om och som nu är på god väg att bli verklighet. Så kära politiker och kommun ansvariga är det här rätt? Ska inte denna tjej få någon mer möjlighet än härbärge? Ska hon inte få en möjlighet att känna sig hemma någonstans istället för utanför? Är det så att Sverige, Stockholm ser ut så att en ung tjej som skriker efter hjälp med bostad och vägledning i livet slängs ut på gatan år 2012? Det här är en fråga som jag undrar om dom ansvariga själva känner sig nöjda med?

Detta är en av många bilder från Stockholm – Sverige 2012

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: