Jag höjer min röst mot höger

av harmlesslife den 29 augusti, 2013

i Blogg, Debatt

I dagarna har ett rosa kuvert dunsat ner på min dörrmatta. Det är röstkortet till kyrkovalet. Aldrig, tänker jag, jag vill inte lägga någon energi på att rösta på något jag inte tror på. Kyrkan och allt vad den tror och sysslar med har numera ingen aktiv plats i mitt liv. Så varför ska jag bry mig om att välja styrande parti inom kyrkan? Jag har heller ingen aning om vad de olika partierna står för. Utom ett – och det stavas SD!

Jag läser i dagens DN om fascismens frammarsch i Europa. Jag läser om hur det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning fortsätter flytta fram sina positioner. I Ungern hetsas det öppet mot judar och romer. Tyskland, Frankrike och även Storbritannien får sin del av den fascistiska sleven.

Vidare skriver tidningen om hur svenska nynazister demonstrerar och öppet hotar Mona Sahlin under Almedalsveckan i Visby. Norge har sin tragiska historia från i fjol att minnas då 77 människor dödades i högerextremismens och främlingsfientlighetens namn.

Vad har nu detta med mitt rosa kuvert att göra? Jo mitt röstkort borgar för demokrati, jag får vara med och bestämma. Och jag har bestämt mig för att säga NEJ till högerextrema rörelser i vårt land. I mina ögon ligger Sverigedemokraterna snubblande nära den fascism och högerextremism som nu finner nya floder att spridas i på sin väg genom Europa.

Jag tänker ta varje chans jag kan för att sätta stopp för det människofientliga partiets intrång i Sverige. Javisst, nu är det inte regering och riksdag det gäller. Men Svenska Kyrkan är en stor faktor i vårt samhälle idag med sina 67,5% av Sveriges befolkning som medlemmar. Om vi tillåter Sverigedemokraterna nästla sig in där menar jag att vi ger dem alldeles för mycket makt i det Sverige och den värld jag vill leva i. Ett land för alla – olika och lika – med samma självklara värde som människa och medborgare.

Jag vet ännu inte vilket parti jag kommer ge min röst i kyrkovalet. Jag tänker att det inte spelar så stor roll, jag är varken insatt eller aktiv i kyrkan. Det viktiga för mig är att sätta stopp för SD:s intåg in i styret av en så stor del av det svenska samhället.

Reklamen i tunnelbanan upplyser mig om att jag har en röst. Kyrkan uppmanar mig att använda den – till att gå och rösta i kyrkovalet. Min röst kommer att finnas med för att vägra SD in i vår svenska kyrka. Om det är allt jag kan göra för att stoppa främlingsfientlighet och hat så tänker jag bidra med min röst.

Vi ses i kyrkan den 15 september!

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: