Hanne Kjöller göder fördomarna

av Anne Skåner den 20 juli, 2012

i Debatt

Hanne Kjöller som skriver på DN:s ledarsida om patienter och utsatt som blivit kunder i vårdsamhället. Så långt har hon rätt men sedan drar det iväg med som det verkar beställt inlägg om ”alla” som utnyttjar det goda samhällets förmåner utan att ha rätt till det. Handikappade som spelar sjuka får lättvindigt hjälp till assistenter, läkare skriver ut intyg på sjukdom utan att kontrollera osv. Tolkningen blir att Hanne Kjöller inte anser att det finns många kvar som verkligen behöver bli sjuskrivna, få hjälp och insatser. Det goda samhället utsätts för attacker av en arme av fuskande bidragsjägare som utnyttjar dina och mina skattemedel.

Ja så kan vi ju se det om vi väljer att följa den blåa o mörkgröna linjen som ofta lyfter fram fusket och medborgare som en mass inte tvekar att sätta sig i rullstol för  att få den av samhället efterlängtade hjälpen.

Själv möter jag väldigt lite av detta i verklighetens Sverige, jag möter fler människor som vägras hjälp vare sig det gäller läkare, assistans, ekonomiskt stöd än den grupp som Hanne Kjöller så målande lyfter fram. Det goda samhället är gott för ett fåtal som redan har det mesta men väldigt lite det goda samhället när det gäller de mest utsatta. En sjukpension idag utan hyresbidrag ligger på ca 6 500 kr/månaden som skall täcka den utnyttjande personens mesta behov. Sjukpenningen idag liksom A-kassa är lägre än socialbidragsnormen om vi tar bort bostadsbidraget. I min blogg RosenRasande tar jag upp diskussionen och en av mina ståndpunkter är att det är de mest gynnade som kan utnyttja systemets fördelar vad gäller allt från skattefusk till olika märkliga avdrag kring Rut o Rot etc. Visserligen sägs att allt fler sk låginkomsttagare använder RUT men statistik är som vanligt mycket tveksamt.

Om vi bygger ett samhälle vars ramar utgår ifrån att medborgare svensken i gemen inkl invandrare är självklara utnyttjare och fula fiskar vars enda syfte är att lura samhället på pengar, göder vi fördomar och framför allt sprider felaktig kunskap.

När jag läser alla berättelser som kommit in på socialaktion kring sjukförsäkringen undrar jag om Hanne Kjöller någon gång läser mer än det som skickas ut från regeringspartierna eller om hon tror att människor hittar på historierna kring sina liv bara för att ge lite krydda i vardagen.

Läs även Kulturbloggens inlägg i frågan

Kommentarer är avstängda för den här posten.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: