Eventet Röster i Lund den 24 maj

av Agneta Geijer den 5 april, 2014

i Blogg, Skåne

Charlotte Engel
Charlotte Engel

 

På galleri Apostrof Kultur i Lund ser vi utställningar med konsthantverk, foto, måleri och skulptur i kombination med charmig och intim butiksverksamhet. Butiken ger en hemkänsla som gör att man får lust att stanna en stund och prata med butiksinnehavaren Charlotte Engel som är mjuk och öppen i sin framtoning. Samtidigt kan man passa på att strosa runt och koppla av bland de små och stora färgglada och fantasifulla och finurliga handgjorda tingen som kan köpas för en human summa pengar. På kulturklubben bjuds det på underhållande evenemang såsom musik, berättarcafé, tedans, trollerikonst, och allsköns föreställningar och föreläsningar iscensatta av kända såväl som okända talanger inom det lokala Öresundsområdet. Initiativtagaren Charlotte Engel är erfaren projektledare, regissör, lärare och pedagog, workshopsledare, författare, entreprenör samt grundare till den i Lund välkända musikteatergruppen Månteatern som hon var konstnärlig ledare för åren 1986-90. Charlotte Engels CV är långt och gediget. Med andra ord – Charlotte Engel är en eldsjäl som välkomnar sina besökare med värme.

Social Aktion i Skåne har fått ynnesten att ta del av Charlotte Engels fina 300 kvadratmeter lokalyta till ett event den 24 maj då vi presenterar föreställningen Röster.  Röster som tycker, tänker och känner och bjuder på sina rika och mångfacetterade upplevelser kring vad det innebär att fullfölja vårt komplexa uppdrag här på jorden – att vara människa, samhälleligt såväl som privat. Ett föresats vi alla vet kan vara lika underbart och roligt som tidvis helvetiskt när kriser infinner sig.

Du får höra alster av deltagare, både brukare och professionella, från Social Aktions skrivarcirkel Skriv dig loss! samt inslag från retorikkursen Berättandets kraft.

Regissör och skådespelaren Magnus Nylander inleder dagen med några scener ur en kabaré från Kreativa Akademien. Kreativa Akademien arbetade i höstas med framgång utifrån det faktum att vi människor, oavsett bakgrund, social status och hälsa vill delta i ett meningsfullt sammanhang där vi kan utvecklas, vara kreativa och få tillfälle att bli bekräftade. Ett koncept vi bär med oss i projektet Social Aktion med den lilla skillnaden att vi arbetar för att människor som inte vana vid att höras i den offentliga debatten ska få sina värdefulla röster hörda och lyssnade på, för att på sikt även kunna påverka sin position i samhället. Projektet Kreativa Akademien var ett samarbete med RSMH-Lund, Fontänhuset Lund, anhörigföreningen IFS-Lund samt Personligt ombud i Skåne.

Med oss har vi även föredragshållarna och författarna Helen Lindell som skrivit boken Bortvald, Malin Widerlöw som skrivit böcker om barn och vuxna med neuropsykiatriska syndrom, men som idag främst arbetar med föreningen Maskrosföräldrar,

Katarina Frankel som skrivit böckerna Nästan ikapp – trots handikapp och psykoterapeut Agneta Sandberg som skrivit boken Sårade hjältar – själavård för män som har utnyttjats sexuellt som pojkar.

Från den 10 maj hänger också fotoutställningen Vill du gifta dig med mig? på kulturgalleriets väggar. Ett fotoprojekt med EvaMärta Granqvist som huvudperson iklädd brudklänning med passande och opassande brudgummar, vilket är upp till betraktaren att avgöra. Ett fotoprojekt som väckte uppmärksamhet när den introducerades. Nu får vi alltså möjlighet att se utställningen igen.

Evenemanget Röster den 24 maj, börjar på lördagen klockan 11.00 och håller på till klockan 16.00.

 

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: