En plats i Solen om hur psykiatrireformen kan lyckas

av Anne Skåner den 19 maj, 2012

i Artiklar

På torsdag den 24 maj sänds en angelägen film om hur psykiatrireformen faktiskt kan fungera.

En plats i solen

Utopin om ett samhälle där människor inte lever i utanförskap är möjlig. Dokumentärfilmen En plats i solen, av Leif Stenberg och Håkan Pieniowski, handlar om Solkraft som drivs av Skellefteå kommun.  Där har man knäckt koden för att genomföra människors rätt till att vara behövda.

Solkraft startade för 26 år sedan för att möta patienterna när mentalsjukhusen lades ner. När kommunerna i stora delar av landet sviker människor med psykisk sjukdom – i storstäder är ofta hälften av de hemlösa psykiatrins patienter – gör man tvärtom i Skellefteå.

Psykiatri, kommun, försäkringskassa, arbetsförmedling och många andra samarbetar med stort S runt de enskilda, då minskar återinläggningarna hos psykiatrin drastiskt.

Vid Solkraft finns 700 människor som monterar filter till köksfläktar, driver en såg, kör ut mat till pensionärer och ett otal andra uppgifter. Dit är även de som ”gått in i väggen”, liksom fd kriminella och missbrukare välkomna,  ofta med goda resultat. Över 10 procent går varje år vidare till vanliga arbeten eller studier.

Filmen är till stora delar inspelad på Mullberget, där arbetar 100 personer. Kommunens årliga kostnad, när allt inräknats, är 215.000 kr. Oräknat att återinläggningarna hos psykiatrin, behandlingshem, kriminalvård och liknande minskar kraftigt.

Filmen är gjord av frilansfilmaren och journalisten Leif Stenberg som  arbetat med filmen under  lång tid.  Deen utspelar sig i Skellefteå. Förmodligen det bästa exemplet på hur 90-talets psykiatrireform förverkligats i Sverige. Enligt Socialstyrelsen sviker många kommuner psykiatrins patienter både vad gäller boende och att bli behövd ute i samhället. I Skellefteå visas på motsatsen, där samarbetar kommun, psykiatri, arbetsförmedling, försäkringskassa och politiker för att människor ska få bra liv.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: