Artikel ur Socialpolitik, nr 2 maj 2012.

”Det är inte mänskligt”

av webbmaster den 16 juli, 2012

i Artiklar

Myndigheter stämplar ut folk till misär och hopplöshet

Socialförsäkringsutredningen välkomnar erfarenheter från människor som fallit utanför Systemet. Här är några röster ur berättelser vi tagit emot för att lämna till utredningen i en vitbok.

Jag lever i skuggan av mitt eget liv, skriver en kvinna som svarat på ett upprop vi initierat inom projektet SocialAktion.nu. Det är en alldeles förfärande tung och skrämmande läsning – alla de berättelser vi får från människor som slängts ut från det generella socialförsäkringssystemet, från sjukförsäkringen, a-kassan men också nekats försörjningsstöd/ socialbidrag – samhällets sista skyddsnät.

Det vi kan se i en samlad bild är att det sätt som folk behandlas på i sig är sjukdomsalstrande, man blir sämre av det man utsätts för. Det ökar också människors oro och otrygghet och därigenom dränerars de redan utsatta på kraft, energi och möjlighet att försöka resa sig. Det är en förfärande omoralisk behandling som kan uppröra oss – ännu friska, ännu anställda, ännu inte drabbade – intill vanmakt.

En av många berättelser:

Jag har många års utredningar som
visar att jag inte har någon arbetsförmåga
alls och är i dag helt och fullt utförsäkrad.
Jag lever idag på min 50% tillsvidare sjukersättning
och soc då jag inte ens kan få akassa.
AF anser att jag helt klart är för sjuk
för att ens kunna söka arbete. Ekonomiskt
har jag ingen sambo eller anhörig som jag
kan luta mig mot. Jag står helt ensam och
inte ett öre i sparpengar. Det knäcker mig
psykiskt. Kommer jag ens att ha ett hem?
Kommer jag att ha mat? Kommer jag att ha
pengar till medicin? Soc är inte generös. Jag
ska får livet att gå runt på mindre än 8 000
kr i månaden, soc inräknat.

Så här ser livet ut idag med den nya sjukförsäkringslagen.

Utdrag ur artikeln ”Det är inte mänskligt”, Socialpolitik – Nr 2 maj 2012. Du kan ladda ner och läsa hela artikeln nedan.

Det är inte mänskligt”, Socialpolitik - Nr 2 maj 2012 ”Det är inte mänskligt”. (pdf-fil)

Läs hela SocialPolitik nr 2/2012. Prenumerera!

Media:
DN – Oppositionen till ny attack mot utförsäkring
DN – ”Vad ska de hitta på nu?”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: