Den Stora Sjukfrånvaron – mer om de ökande sjukskrivningarna

av Anders Löwdin den 22 augusti, 2013

i Blogg

Försäkringskassan meddelade igår, länk att antalet sjukskrivningar ökar. Kostnaderna för sjukskrivningarna beräknas öka med en miljard kronor i år och 2014 med 2,8 miljarder.

Detta har Regeringen svårt att förstå och har nu bett Försäkringskassan ta reda på varför.

Vi minns väl den illa underbyggda debatten under 00-talet om fusket och överutnyttjandet av försäkringssystemet? I Dala-Demokratens ledare skriver idag Göran Greider, Kampen om sjukskrivningarna är en maktkamp:

Problemet var ett annat, som Björn Johnson påpekat i en artikel: Flera statistiker har oberoende av varandra räknat ut att närmare 85 procent av sjukfrånvarons ökning mellan 1996 och 2002 berodde på att sjukskrivningsperioderna blev längre – inte på fler sjukskrivna.

Eländet går istället att spåra till två andra faktorer: en mycket försämrad rehabilitering samt en långt mer pressad situation i kommunerna. Den pressade situationen i kommunerna ledde till att det blev svårare att omplacera folk och att de därmed lättare hamnade i permanent sjukskrivning. Och framförallt: Rehabiliteringssystemet fungerade inte längre. Länk.

I dagens DN Debatt skriver för regeringens räkning socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) bland annat följande, ”Sverige ska vara ett land av inspirerande klassresor”:

En rättvis välfärdspolitik måste både uppmuntra eget arbete och respektera att alla inte alltid kan arbeta. Den måste vara lika tydlig om våra personliga skyldigheter som om våra sociala rättigheter. Man ska vilja bidra och kunna lita på att alla andra också gör det. Och våga ta emot det man behöver för att man själv bidrar efter förmåga. Länk.

Som svar på Ulf Kristersson artikel har Marika Lindgren Åsbrink, socialdemokratisk debattör och medarbetare i Stefan Löfvens stab skrivit på Twitter:

1. Den svenska jämlikheten kan i hög grad förklaras med de ersättningar och bidrag Kristersson skäller på.

3. I princip alla mått Kristersson hänvisar till är på väg åt fel håll. Skillnaderna i livslängd kopplat till social bakgrund ökar tex.

4. Kristerssons fördelningspolitiska metod för ökad social rörlighet är fler låglönejobb, alltså: minskade klyftor genom ökade klyftor. Länk.

Marika Lindgren Åsbrink skriver i ett annat twitterinlägg som svar på Ulf Kristersson debattinlägg och debatten om välfärdssverige …

Ärligt ändå: ”nästan alla svenskar fått det ekonomiskt bättre under de senaste åren”. Japp, förutom de fattigaste, som fått det sämre. Länk.

Detta är väl ett faktum som Regeringen borde ha svårt att förklara bort, tycker man.

Mer att läsa ”Kampen om sjukfrånvaron av Björn Johnson”. Länk till AdLibris.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: