De flesta ogillar att inkomstskillnaderna ökar

av Anders Löwdin den 7 maj, 2012

i Blogg

Inkomstskillnaderna i Sverige ökar skriver Svenska Dagbladet i dag.
Kort sammanfattat så har så har de som redan har fått det bättre. De som har det allra bäst har fått det bra mycket bättre och de som halkar efter har fått det svårare.

Det visar sig att Sverige är ett av de länder där inkomstklyftorna har ökat mest och att vi mer och mer anser dessa klyftor är för stora. Hela 73 procent av svenskarna tycker att dom är för stora.

Citat Svd:
”Personer med medelinkomster har fått 30–40 procent högre inkomst efter skatt, justerat för inflation, mellan 1991 och 2010. Den rikaste tiondelen har fått en ökning med 76 procent medan den fattigaste tiondelen bara fått en ökning med 7 procent.”

Tidningen citerar även Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola

Citat Svd:
”– Det ställer till det för en del barnfamiljer när normaliteten flyttas uppåt. Även om de fattiga inte blivit fattigare så är det svårare att hänga med i det som anses vara självklart och normalt för alla andra. Vi har en alltmer konsumtionsbaserad vardag som gör att man måste ha vissa prylar, till exempel kunna kommunicera med jämnåriga via olika medier som kostar pengar, säger Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola. ”

Tapio Salonen har även medverkat i Socialpolitik där han framhöll att det var möjligt att avskaffa barnfattigdomen i Sverige.

Länk till artikeln i SocialPolitik nr 2 2011 (PDF-fil).

Länk till artikeln i Svenska Dagbladet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , eller annat intressant.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: