Danielle ser ordet som hjärnans främsta vapen.

av Agneta Geijer den 10 april, 2014

i Blogg, Skåne

Danielle Wendin

Danielle stegade in i skrivarcirkeln Skriv dig loss! efter att ett par kompisar övertalat henne att utveckla sitt skrivande. “Hon är en opolerad diamant och skriver vackert!” vädjade hennes vänner till mig, eftersom det gått några veckor efter kursens start.

Jag välkomnade henne och Danielle visade sig skriva så pennan går varm. Hon älskar och främjar dialogen men hellre i sin helhet, i mitten av ett större sammanhang, än endast framför en dator, begränsad i sin fysiska form.

–  Skriva pressreleaser och fixa marknadsföring får andra göra, för jag har inte koll på det datortekniska.  Men pennan, den är tung och ordet är ett av hjärnans främsta uttrycksmedel. Kommunikation är allt, menar hon.

Danielle har ADHD. Otåligheten jagar henne. När det blir mycket att tänka på blir det ”mosigt” i huvudet.

– Men att ha för lite att tänka på är värre, tycker hon.

Som så många med ADHD är hon en karismatisk naturbegåvning som inte går att tygla eller undervisa med tråkiga punktvisa regler på ett randigt eller rutigt papper. När hon som driftig projektledare som till exempel nu på lördag den 12 april, anordnar en socialpolitisk cypher-träff i Malmös “vardagsrum”, nöjepalatset, biblioteket och kaféet Garaget på Lönngatan 30 – är hon i sitt esse. Cypher Movement heter evenemanget som börjar klockan fyra på eftermiddagen.

Men du? Vad menas egentligen med begreppet cypher, undrar då jag… tant cirkelledare Agneta, som enligt tonårssonen hemma är helt bakom flötet.

– Ja… det är typ … det fungerar ungefär som breakdance; att våga dansa själv och samtidigt känna stödet från sina medmänniskor. Vem som vill, kan gå in i cirkeln och göra sin sologrej under det att alla peppar varandra. En cypher är som en gemensam dans i livet.

“Syftet med cypherträffen är att skapa och bidra till en öppen dialog i det offentliga rummet med hjälp av urban konst” står det på Facebook i eventets evenemangskalender. “Genom eldsjälar och musiker formar vi verksamheten kreativt med bars, beats och glädje! Med fokus på sanning, frihet och samhälle.”

Här uppstår och visas konst skapad innan eller i stunden, ur hjärtat och från gatan. Det kan vara graffiti eller att någon virkat in ett träd, en cykel, en lyktstolpe eller något annat stort föremål mitt inne i stan. Allt som inte ryms inom de vanliga och gängse ramarna, är urban konst.

Bakom evenemanget finns eftertänksamhet med betoning på ett av dagens modernaste och mest förpliktigande ord: Ansvar.

 Vi måste börja samarbeta bättre och organisera oss i stället för att gnälla på politiker för att de inte gör vad de ska för att samhället ska fungera, fortsätter Danielle med ett plötsligt allvar i rösten.

– Det är dags att ta ansvar för oss själva, våra grannar, våra vänner och våra medmänniskor. Vi behöver snacka med varandra. Samtala. Umgås. Arrangera möten. Skapa mer kärlek människor emellan och minska rädslorna. Alla ska kunna bidra med sina kvalitéer.

På evenemangssidan Cypher Movement på Facebook står: “Kom! Ta med din flöjt, fiol eller annat härligt instrument, ta på dig bästa dansskorna och ett smittande leende.Tillsammans skapar vi historia och kanske en låt med fet video som kan glädja många vidare.”

 

Urban konst. Urban konst.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: