Dags att tala högt om alkoholismen

av Redaktion den 9 mars, 2014

i Debatt, Lokalt, Skåne

sista-droppen_21083566Ingvar Nilsson, deltagare i cirkeln Skriv dig loss i Malmö efterlyser ett bättre agerande från myndigheterna inför ”folksjukdomen alkoholism”. 

Varje år dör cirka 3 000 personer i Sverige i olyckor orsakade av alkohol. Enligt Region Skåne består den största andelen olyckor av drunkningsolyckor och trafikolyckor. Någonstans mellan 5 000 – 7 000 människor dör i alkoholrelaterade sjukdomar varje år. Vanliga sjukdomar vid hög och långvarig alkoholkonsumtion är hjärnsjukdom, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, skrumplever och bukspottkörtelsinflammation. Det finns klara samband till cancer i mun och svalg, levercancer, bröstcancer och tjocktarmscancer. Andningsstörningar (apnéer) vid sömn förekommer också. Är man dessutom snarkare ökar risken för hjärtattack och slaganfall står det i 1177 Vårdguiden. Varje år är det cirka 650 personer som begår självmord i samband med depression på grund av sitt beroende och missbruk av alkohol, informerar Karolinska Institutet om på sin hemsida.

Socialstyrelsen å sin sida skriver följande: ”Alkoholmissbruk har varit en av de viktigaste socialpolitiska frågorna under 1900-talet och kommer med stor säkerhet att fortsätta att vara ett viktigt inslag i det offentliga samtalet om den framtida välfärden”. Nu är vi inne på 2000 – talet och än har jag varken sett eller hört någonting om alkoholmissbruk i det offentliga samtalet. Det är hög tid att Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet gör slag i saken och kliver ut på gatorna och talar om konsekvenserna av vad som kan hända vid för hög och långvarig alkoholkonsumtion.

De får gärna börja med att göra informationskampanjer i skolorna.
Det finns omkring 400 000 barn som lever i en familj där minst en förälder ”riskbrukar alkohol” skriver Statens Folkhälsoinstitut. Många barn börjar dricka alkohol i tidig ålder. Ett förslag från min sida vore att låta nyktra alkoholister berätta om hur det är att vara alkoholist. För vem är egentligen bättre skickad att berätta än en som tidigare gått igenom alla fasor som beroende och missbruk av alkohol ställer till med.

Förutom allt mänskligt lidande som alkoholen ställer till med så kostade alkoholmissbruket enligt Missbruksutredningen (SOU 2011:6) samhället cirka 49 miljarder år 2008.

Regeringskansliet uppger att Statens inkomst av alkoholskatt uppgick till cirka 10 miljarder kronor år 2005. Här blir det en differens på minus 39 miljarder varje år.
Skrämmande siffror och fakta. Det är hög tid att ta itu med den gigantiska och dolda ”folksjukdomen alkoholism”.  Eller vad säger ni på Socialstyrelsen? Folkhälsoinstitutet? Socialen får gärna också svara eftersom det kan falla på er lott att bistå med hjälp på olika sätt till dem som är beroende av och missbrukar alkohol.

Ingvar Nilsson, deltagare i skrivcirkeln Skriv dig loss i Malmö

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: