Allt ni inte får veta om Almedalsveckan

av Anne Skåner den 3 juli, 2013

i Almedalen, Blogg

Agendan i Almedalen styrs av media. Jag menar att man plockar de stora och publikfriande nyheterna från etablerade partiledare, vilka mals om på olika varianter och teman. Gärna lite retroperspektiva infall som gamla intervjuer med MP Fridolin som flimrar förbi på skärmarna utanför redaktionerna. Vad besökarna verkligen får veta är hur det fungerar på mediaredaktionerna, i Almedalen är det open studios. Vi känner oss lite som skolklasser vilka passerar förbi, stannar upp och går vidare till nästa studio.

Jag är inte säker på att nyhetsutbudet är större än vanligt, möjligen att alla sk viktiga politiker under kort tid passerar revy utan att säga något som inte redan sagts.

I Almedalen finns 400 teman kring sociala frågor, barn- o ungdom, det berör allt från Sociala Vanvården till neuropsykiska diagnoser, socialförsäkringssystemet, A-kassan och det mest skämmiga – socialbidragen. Arbetslöshet torde beröra många på Gotland, liksom utförsäkringar, nej till ekonomisk hjälp – åtminstone är detta en stor fråga på fastlandet. Men i etermediernas studier ryms inte detta. ICA Maxis beslut att sälja vin via nätet är en viktigare debattfråga än att barn med neuropsykiska funktions hinder tas om hand av socialtjänsten istället för att familjer får hjälp.

Mental ohälsa är ett ökande problem, frågan finns på flera seminarier i dag onsdag. Men jag antar att det inte kommer att synas i spalterna eller i era TV-rutor.

Gustaf Fridolin kallade Almedalsveckan för en politisk festival, det ligger mycket i det uttrycket. Ni som läsare, TV-tittare lotsas snabbt in i samma flöde av nyheter som innan och efter Almedalen. Ni vet däremot inte särskilt mycket mer om hur människor som kämpar i systemets bakvatten har det. Men de finns på Almedalen i otaliga seminarier. Vissa seminarier är glest befolkade, bara de ytterst trogna sitter i salen dimensionerad för 100 besökare. Jag märker att seminarieintresset är lika med mingelvärdet. Bra mingel innehåller snittar och vin, mer eller mindre kända ansikten. Själv var jag på Visions Mingel och utfordrades med exotiska fruktdrinkar vars frukt kom från Fairtrade, bananer med ekologisk stämpel och vegetarisk mat. Det var inga problem att få plats, kändiseliten dras till inte till fruktdrinkar och fullkornsris. Men det var kul alkoholfria alternativ och bra mat.

I morgon bjuder Soberia White Corner på en hel del intressanta ämnen som, t.ex konsulentstödda familjehem. På tal om det idag berättade Yvonne Konstenius, mamma till en fd kriminell son om hur det är att upptäcka att ens barn missbrukar och lever på fel sida om lagen och hamnar i häktet. Om ensamheten och bristen på andras erfarenheter att ta del av. Om att inte ha någon att fråga. Nu skriver Yvonne en bok om på ämnet för att hjälpa andra föräldrar vars barn hamnat utanför lagen. Processprojektet på X-Cons jobbar med anhöriga till unga kriminella som sitter på häkten, ungdomshem eller i fängelse.

Detta kan ni bara läsa om här eller i organisationernas tidningar.

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: