8-åring tvingas ut i ny otrygghet

av Anne Skåner den 26 november, 2012

i Blogg

Januari 2013 träder nya delar inom socialtjänstlagen i kraft. Lagar som skall stärka barnens rätt, ge dem rätt till en egen socialsekretare och att barns uppfattning skall vara en del av planeringen för barnen. Det innebär lite drygt en månad för kommunerna att genomföra de nya lagarna. Själv känner jag tvekan inför vad som skall hända.

Dagligdags läser vi om socialtjänstförvaltningar runt om i landet (nu senast Eksjö) som fullkomligt åsidosätter barnkonventionen. Barn skall t.ex inte tvingas till uppbrott och ständiga flyttningar.Trots detta leker socialtjänsten självutnämnda barnexperter runt om i landet. Det fattas beslut som bekvämt göms bakom sekretesslagen och politikerna lämnar inga som helst motiv till sina beslut.

Här är ett av skälen till varför socialtjänsten vill flytta 8-åringen.
”Det var ju dags för vårdnadsöverflytt och det var upprinnelsen till alltihop. Det var då de sänkte arvodet markant och då familjen inte antog det (pojken äter mediciner som inte täcks av högkostnadsskydd och det krävs att en person är hemma m.m.) så får de höra att de inte älskar honom nog och han skall flyttas. Men det är ju inte kärleken de betalar för utan vården av honom. De har inte fått betalt sedan i maj tror jag det var.

Pojken vill inte flytta. Familjehemmet vill inte att han flyttas. Hans mamman vill inte att han flyttas. Då försöker socialen att ta vårdnaden ifrån mamman för att kunna verkställa beslutet. Hon har inget umgänge med pojken men förstår ändå att han borde få stanna och protesterar muntligt.

De gör ändå utredning efter utredning för att bevisa att han behöver flyttas. Nu har de gjort tre och alla visar samma sak. Han skall vara kvar, han mår bra där han är och utvecklas där han är. mer än man kunnat hoppas på. En utredning visar t.o.m. att om han flyttas är det risk att han går ner i en så djup depression att han dör. Ändå tas beslutet. Mamman till pojken hittades död för några dagar sedan, han står nu utan några anhöriga förutom familjehemmet.

En stilla fråga infinner sig: var finns rättssäkerheten för barn och vart syftar de nya lagarna i Riksdagen ?

tidigare skrivet i frågan, RosenRasande

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: