Onådiga Luntan

I en av de första skrivarcirklarna i Göteborg tog en engagerad deltagare initiativ till det som senare blev Onådiga Luntan – en 40-sidig skrift med berättelser från människor som ställts utanför det generella socialförsäkringssystemet. 

Berättelserna samlades in under våren och sommaren 2012 genom uppropet Berätta hur du har det på SocialAktions hemsida. Gensvaret på uppropet blev överväldigande. In strömmade berättelser från mängder av människor som utförsäkrats från sjukförsäkringen, som förlorat sin A-kassa eller som nekats försörjningsstöd trots svår utsatthet.

Maria Wallin, projektledare för SocialAktion och chefredaktör för tidskriften SocialPolitik var en av dem som läste och sammanställde berättelserna. ”Det var ett av de tyngsta uppdrag jag åtagit mig under över 30 år som journalist. Det gjorde nästan fysiskt ont att läsa hur många som for så illa” berättade Maria efteråt.

Berättelserna sammanställdes hösten 2012 och trycktes upp i en 40-sidig skrift. Den 19 februari 2013 överlämnades denna till Socialförsäkringsutredningen. ”Det här kommer att bli ett viktigt komplement” menade utredningens huvudsekreterare Iréne Wennemo vid överlämnandet. Både hon och ordförande Gunnar Axén (M) tillstod att det mest varit statistik och siffror som legat till grund för kunskapsinhämtningen hittills – något som talar för hur viktigt det var att låta utredningen ta del av berättelserna i Onådiga Luntan. Läs mer om överlämnandet.

onadiga_luntan3405-nggid011-ngg0dyn-470x313x100-00f0w010c010r110f110r010t010
Onådiga Luntan överlämnas till socialförsäkringsutredningen.

Samma dag som överlämnandet till Socialförsäkringsutredningen presenterades även Onådiga Luntan vid ett välbesökt möte på Solidaritetshuset i Stockholm. Läs om en deltagares reflektioner efter mötet.

Genom ett nyskapande grepp fick Onådiga Luntan hösten 2013 ytterligare spridning. Då blev nämligen några av berättelserna till radioteater i SR P1, framförda av professionella skådespelare som Ann Petrén, Lennat Jähkel och Lo Kauppi. Programmet fick mycket uppmärksamhet, bland annat på SVT Opinion.

Alla vittnesmål var så gripande. Och mönstret blev så tydligt. Att de sjukaste, sköraste människorna i vårt samhälle utsätts för detta är ovärdigt, hemskt” berättade regissören Gunilla Bresky som sammanställde berättelserna för radio.

Ladda ner Onådiga Luntan.

Kommentarer är avstängda för den här posten.