Skrivarcirklarna

Under projekttiden arrangerade SocialAktion en mängd olika skrivarcirklar i Stockholm, Göteborg och Malmö. I dessa samlades brukare / erfarenhetsexperter, yrkesverksamma inom socialtjänst och psykiatri samt socionomstudenter med målet att utveckla sitt skrivande och bli bättre på att nå ut med sina texter.

Skrivcirklarna i Stockholm leddes till en början av frilansjournalisten Anna Fredriksson och Anne Skånér, flitig bloggare, krönikeskribent och f.d. ordförande i Samhällets Styvbarn. Efter hand blev även Maria Korpskog och Agneta Werner kursledare för skrivarcirklar i Stockholm. Maria är frilansjournalist och Agneta en glad amatörskrivare och bloggare som gått flera av SocialAktions cirklar. Ett urval av texter från skrivkurserna i Stockholm kan du hitta här.

Skrivarcirklarna i Göteborg leddes av journalisterna/författarna Karin Torgny och Mattias Hagberg. Dessutom gick en av kursdeltagarna, Monica Armini, vidare till att bli kursledare efter att ha deltagit i en skrivarcirkel.

I Malmö hölls skrivarcirkeln Skriv dig loss! under ledning av Agneta Geijer, skribent, skrivcoach och diplomerad coach samt Ulrika Levander, lektor på Socialhögskolan i Lund och före detta journalist.

Vissa skrivarcirklar var behovsanpassade och skedde ihop med någon organisation. I samarbete med Makalösa Föräldrar höll kursledarna Anna Fredriksson och Maria Korpskog en skrivcirkel, och texter från denna finns att läsa i SocialPolitik nr 4/2013. ”Sätt ord på tankar och känslor” var namnet på en skrivkurs som hölls tillsammans med Vägen Ut-kooperativen i Göteborg.

I endagscirkeln Det villkorade föräldraskapet som hölls i samarbete med Familjevårdsstiftelen samlades familjehemsföräldrar, föräldrar som har eller haft barn placerade och personal från Familjevårdsstiftelsen för att skriva tillsammans. Det blev en dag med starka möten som bidrog till ökad förståelse mellan de olika rollerna. ”Efter att ha fått läsa varandras texter och på så sätt dela olika livsöden med varandra konstaterar man att alla har sin smärta och sorg. En förstärkt känsla av att ensam är väldigt svag. Vikten av att tala till, och inte om.  Jag känner starkare än någonsin att vi kollektivt har ett ansvar att hjälpa varandra i svåra situationer. Jag vill bli bättre på att kommunicera och ta vara på livet” skrev en av deltagarna efter kursen. Kursledare var Karin Torgny och Malin Widerlöv.

Många deltagare har i efterhand hört av sig och berättat om hur skrivarcirklarna stärkt dem i att göra sina röster hörda. Till exempel skriver en deltagare så här i ett mail till kursledare Anna Fredriksson:

”Vill bara tacka och berätta att du har en stor del i att jag har börjat våga uttrycka mig i politiska sammanhang, speciellt i missbruksfrågan. Det var när jag gick skrivarcirkeln som processen började! Så smått har jag börjat inse att jag har mycket erfarenheter och kunskap som är värda att lyssnas till eller läsas.”

 

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.