Stockholmsmodellen har upprört

av Lars Metelius den 7 oktober, 2012

i Blogg, Skrivarverkstad Sthlm

Jag kan ha förståelse för att de rubriker, skriverier och webbfilmer som kablats ut har upprört. Det handlar om att individer får tända på och supa inom ramen för sin vistelse på kommunens boende på Västbergahemmet.

Men, Sveriges missbrukspolitik har fått formen av att vara den nästan mest intoleranta i världen. Det vill säga man låter hellre människor dö än att till exempel ge dem möjligheter att få ersättningssubstanser i rehabiliterande syfte.

Jag har jobbat på behandlingshem för narkotikamissbrukare i sammanlagt tolv år, men kan idag tycka att vi skrev ut folk just när de visade upp sin problematik, det vill säga tog återfall.
Visst kan man i och för sig hålla med om att svensk hållning har sina fördelar, men det är onekligen också så att vissa personer har väldigt svårt att hålla sig nyktra och drogfria och erbjuder man dem inte något verkligt alternativ så är det mänskligare att låta dem droga under humana former.

Jag kan också uppröras över personer som är påtända eller berusade, men jag tycker att den utfrysning och utslagning som förekommer är illa och i nästa steg leder till mycket lidande och ofta döden för individen i fråga!

Lars Metelius

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: