Vi tar pulsen på Skyddsvärnet

av AnnaF den 6 maj, 2014

i Artiklar, Samarbetspartners

nilla2
Nilla Helgesson, du är direktor för Skyddsvärnet, hur vill du beskriva din organisation?
–Vi arbetar med rehabilitering och habilitering för personer i olika former av utanförskap, till exempel missbruk, kriminalitet, psykosociala problem, ensamkommande, hedersrelaterat våld, arbetslöshet och sjukskrivning. Vi tar uppdrag från socialtjänsten, kriminalvården, landstingen eller arbetsförmedlingen. De placerar en person hos oss som vi på olika sätt ska arbeta med.

Vad kan ni erbjuda de här personerna?
– I vår vårdkedja har vi alltid haft behandling och omvårdnad. Men vi upptäckte för ett antal år sedan att vi helt saknade sysselsättning. Det var vad personerna själva ville ha så utifrån det startade vi också ett antal sociala företag där vi säljer tjänster till företag, organisationer och privatpersoner. Vi har gröna tjänster inne och ute, vi beskär träd och odlar ekologiska grönsaker. Vi har bygg- och rivtjänster och hantverk. Vi kan klä om din soffa eller fåtölj. Vi har catering, konferenslokaler där vi kan ta emot 150 personer och vi har städtjänster. Vissa av de här tjänsterna lockar de som befinner sig extremt långt från arbetsmarknaden men 30-40 procent av våra deltagare går vidare till arbete eller studier. Och det är en bra siffra!

De flesta organisationer väljer att specialisera sig mer och mer, men vi breddar oss. Deltagarna ska kunna vandra mellan olika verksamheter hos oss och vi vill ha något för både ungdom och äldre. Både förebyggande arbete och verksamhet för de som får återfall.

Varför valde ni formen sociala företag istället för socialt arbetskooperativ?
– De flesta som finns i utanförskap som arbetslöshet och sjukskrivning är inte bäst på att vara entreprenörer och bli sin egna arbetsgivare. Jag tror inte på att personer som varit sjukskrivna eller arbetslösa har större kapacitet än andra att bli företagare, alltså är det inte rimligt att just dessa grupper ska starta mer företag än övriga personer i samhället. Alla i landet kan inte vara företagare, det är fint och bra att även vara anställd.

Varför har Skyddsvärnet engagerat sig som partner i SocialAktion?
– Tidskriften SocialPolitik som äger projektet är en långvarig samarbetspartner till oss. Vi försöker stödja våra samarbetspartners i det som ligger i linje med vad vi själva gör. Att SocialAktion erbjuder människor möjligheter att uttrycka sig både muntligt och genom skrivande ser vi som positivt. Om det blir som vi planerat kommer våra deltagare och handledare att kunna gå en skrivarkurs som är skräddarsydd för dem i höst.

Hur påverkas Skyddsvärnet av att det är valår?
– För oss är det extremt viktigt att omvärldsbevaka och analysera vad Alliansen och Socialdemokraterna, med eventuella samarbetspartners, vill när det handlar om våra områden. Vi ser en stor skillnad. Alliansen har inrättat ett visst system med Fas1, Fas2 och Fas3 som de troligtvis kör vidare på. Vad S vill vet vi inte riktigt, men erfarenheterna har visat att de vill lägga mer på utbildning. Vi måste ha båda dörrarna öppna och snabbt kunna lägga om vår verksamhet om det blir regeringsskifte.

Mer information om Skyddsvärnet hittar du här

Anna Fredriksson

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: