Rasism nytt inslag i Almedalen

av Anne Skåner den 1 juli, 2014

i Blogg

I år är det fritt fram för främlingsfientliga och rasistiska partier att befolka Almedalen. Jag har heller inte sett så många tjejer/kvinnor i sjalar som i år. Det är befriande att veta att de har seminarier, deltar i seminarier, debatterar på demokratiska grunder och vi ska givetvis välkomna alla som vill föra demokratin framåt. Men tjejerna går inte ohotade. I Aftonbladet skriver man idag tisdag ”I lördags blev riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) påhoppad av okända och kallades ”jävla neger”. I går dödshotades riksdagsledamoten Hanif Bali (M) tillsammans med Victoria Kawesa (FI), representanter från Expo och Svenska kyrkan av nazister under en radiodebatt inför publik. Senare under dagen markerade nazister från Svenskarnas parti närvaro mot Mona Sahlin (S) under en intervju.I går kväll blev även Aisha Mussa Gaas, anställd på Somaya kvinno- och tjejjour och vice ordförande för SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, hotad av nazister.”

Det är trist när människor på Demokratins största festival – Politikerveckan – utsätts för hot och polisen säger att man följer grundlagen när grupperna ges tillstånd. Rastiska uttalanden, påhopp, partiprogram som talar om etnisk rensning är grundlagsrent. Men samma saker kan tas upp i domstol om någon blir utsatt. Jag blir utsatt för att mina vänner, blir utsatta. Özz Nujen är här ger ett ansikte mot rädsla. Han är statsminister på Scenen ikväll, gratis. Han talar om att vi måste välja sida. Sverige är ett bra land och förtjänar inte rasismen.

Apropå SD, ungdomar ur Expo som jobbar mot rasism hade helt olagligt slagit upp ett bord på Donners Plats där en Bim målade vaginor mot beställning. En kulturyttring mot SD:s utspel om att förbjuda vaginamålningar i skolan. För resten hur många av er har sett vaginamålningar i skolan!

 

IMG_3550Intressant är att Almedalen är mer spännande utanför de stora mediafriande seminarierna. Det är tjejerna som lanserar akvareller med vaginor, eller två spelhen Sara Parkman i folkdräkt med keps på huvudet o Isak Bergström i Bjuråkersdräkt och skor utan sockor.

IMG_3557De spelar protestpolskor under tiden som Azystafetten ordnar antirasistiska program. Vi vill att människor ska känna sig välkomna med vår musik, säger Isak o Sara. Kl 13.00 släpptes ett antal vita ballonger över Almedalens vatten som en hyllning till mångfald och allas lika rätt. Men de tysta tjejerna som uttalade sin åsikt så härIMG_3572är också ett uttryck för orättvisor och samhällets syn på våldtäkt.

Almedalen Tisdag avslutas med mycket kultur Özz, Uppsala Stadsteater bjuder på Min vän facisten och FI firar framgångarna i stadens partyruin. Fi har under flera år ägt Donners Plats och det gör de nu med, men skillnaden är att i år är det ett par tusen som lyssnar – Gudrun är Almedalens okrönta drottning i retorik och debatt.

Vi ses snart igen.

 

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: