Motion mot bältesläggning på BUP

av Monica Armini den 13 september, 2014

i Debatt

Under ett studiebesök på en rehabenhet med en partikollega, Nicklas Attefjord, kom vi att prata om BUP och det faktum att det fanns en bältessäng här på barn- och ungdomspsykiatrin här i Göteborg. Nicklas blev chockerad och gick till jobbet nästa dag för att ta fram siffror på hur ofta denna säng användes. Jag däremot kontaktade Anneli Jäderholm – föreläsande psykiatriexpert och f d bältespatient.

Jag tänkte först arrangera en föreläsning för mitt parti med Anneli, men Nicklas började snickra på en motion till Regionfullmäktige och tiden var för knapp. Vi behövde ett möte snabbt. Tisdagen den 9 september halv ett, bara några dagar före valet, stämde vi träff på ett café i Haga för att tala om alternativ till bältning. Nicklas frågade runt bland Göteborgs press om någon reporter var intresserad av att närvara och han fick napp på GT.

Vi fick till ett väldigt givande möte. Motionen var färdig och korrläst och hade partiloggan i överkanten. Anneli var väldigt nöjd med våra att-satser. Vi fick höra om alternativa metoder inom psykiatrin. Och pressen fick både en förstahandsberättelse av en bältespatient samt nya politiska visioner. Anneli fick också publicitet för sitt arbete med No More-kampanjen mot bältning inom psykiatrin. En win-win-situation för alla inblandade.

Syftet med motionen är en nollvision för bältesläggning inom BUP i Västra Götaland. Nicklas hoppas att det kan bli verklighet inom kommande mandatperiod. Och det hoppas inte bara han utan även många med honom. Bältesläggning är ett oerhört intrång i integriteten och borde inte få förekomma på en klinik för barn. De kan traumatiseras för livet.

Monica Armini

Läs mera:
» Anneli: Jag har bältats – och det är ren tortyr – Expressen

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: