Kreativa Akademin i Lund – ett unikt teaterprojekt

av Agneta Geijer den 22 maj, 2014

i Blogg, Skåne

Kreativa akademien 1

Jag hamnar mitt i en repetition. Det låter som det brukar göra när fria teatergrupper diskuterar program och scener. Jag sitter vid sidan om och hör spridda kommentarer i gruppen:

”Ja, men Äppelsoppan tar tio minuter att framföra. Hinner vi med båda sångerna?”

”Vi har tjugo minuter på oss. Jesper och Alexander ska också vara med. De är inte här idag. Har någon haft kontakt med dem?”

”När du sjungit Medmänsklighet går du i direkt in i Ickehus.”

”Nja, de sångerna passar inte ihop konstnärligt, tycker jag.”

”Det viktiga är bara att vi lär oss texterna.”

Kreativa Akademin bildades i augusti 2012 och framförde tio professionella föreställningar i december förra året på Stenkrossen i Lund. Projektet var därmed egentligen avslutat men fortfarande får gruppen förfrågningar om att delta på olika event, vilket säger en del om deras popularitet.

Nu på lördag den 24 maj inleder gruppen Kreativa Akademin Social Aktion i Skånes event Röster på Apostrof Kultur i Lund. De framför då två sånger och en scen från succéföreställningen Kabaré Unik¨. En ära för oss att få ha dem med!

Gruppen består av Niklas Johansson, Jonas Bredford, Olof Källén, Mathias Sundström, Ida Johansson och Lynnette Johansson – ibland kallad Kicky. Med i gruppen är också Jesper och Alexander, som inte är på plats den här dagen. Ledare är regissör Magnus Nylander, dramapedagog Karin Stensson och skådespelarna Anette Lindbäck och Daniel Staley. Lovorden har varit många från olika håll. Det har varit roligt och jobbigt. Lärorikt och utvecklande samt utmanande att arbeta tillsammans, är samtliga inblandade eniga om.

Musiktrio Kreativa Akademien

– Jag gick med för att jag ville testa något nytt och jag har märkt att jag fått bättre simultanförmåga, berättar Niklas som bland annat stått för bas- och pianoackompanjemang.

Jonas Bredford blev aktiv i RSMH efter att hans bästa vän i hans tidiga ungdom fick diagnosen bipolär sjukdom. Idag är Jonas ordförande i RSMH i Lund:

– Det var min vän som drog in mig i föreningen. Jag tyckte det var förfärligt att se hur min kompis som jag såg upp till som ett geni, hamnade bakom lås och bom inom psykiatrin, berättar Jonas.

–  Projektet Kreativa Akademien har bekräftat vad jag alltid misstänkt. Psykiskt sjuka människor är mycket begåvade och mer intelligenta än de flesta, anser han.

Regissör Magnus Nylander har varit en uppskattad heltidsanställd projektledare. Med 25 års erfarenhet inom teatern har deltagarna arbetat som vilken fri teatergrupp som helst.

–   Deltagarna har stått för allt material själva under temat utsatthet, förklarar Magnus Nylander som var noga med att ge projektet de bästa förutsättningarna för att lyckas med konstycket att skapa en teaterföreställning.

–   Vi inledde med en åtta veckors förberedande utbildning från klockan nio på morgonen till fyra på eftermiddagen måndag till fredag. Strukturen har varit viktig. Vi har ställt krav på att tiderna ska passas och vi har kört med deadlines för texter, med mera, säger Magnus Nylander.

Det var Urban Blomqvist, projektanställd på RSHM i Lund och en gladlynt radiopratare i Radio Galen som först kläckte idén med att starta ett teaterprojekt i syfte att skapa debatt om människor med psykiska funktionsnedsättningar samt förbättra levnadsvillkoren för målgruppen.

–   Det drog iväg helt sanslöst, flikar Jonas Bredford i. IFS, Intresseföreningen för schizofreni i Lund hakade på direkt.

Idén växte och gick vidare genom ett samverkansprojekt med FINSAM, Fontänhuset i Lund Personligt Ombud i Skåne, Studieförbundet Vuxenskolan, Vuxenpsykatrin i Lund, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Lunds Kommun. Bostadsrättsföreningen Djingis Khan i Lund har dessutom för en låg kostnad låtit gruppen repetera i det så kallade Vita Huset, föreningens gemensamhetslokal.

Olof Källén är också positiv till att ha fått möjligheten till att delta i teaterprojektet:

–   Det har känts bra. Jag fick något meningsfullt att gå till. Det hade jag inte under våren och sommaren innan projektet satte igång. Men jag har varit helt slutkörd på kvällarna ibland! Det var intensiva veckor, ler han.

I Kreativa Akademien har han spelat trummor offentligt för en betalande publik för första gången i sitt liv:

–   Det var jobbigt! Mina problem triggades igång. Fast jag bet ihop och jag gjorde det! Det tog visserligen några veckor och månader innan jag blev nöjd.

Sammantaget har projektet lyckats över förväntan. Av pilotgruppen på 18 deltagare är 14 kvar. Magnus Nylander har fått tillfälle till att se människor växa, blir säkrare på sig själva och göra stora framsteg på det personliga planet, såsom Lynette Johansson. Lynette avslöjar att hon tidigare led av social fobi. Det visade sig dock att teater – det var hennes grej!

–   Jag tar större plats nu än tidigare. Det har inte bara varit lärorikt utan kul. Jag har inte varit borta en dag! förklarar hon.

Liknande upplevelser har Ida Johansson:

–   Teatern har gjort mig mer social.

Och Magnus bidrar med några tänkvärda ord om oss människor som sociala varelser:

–    I ett sådant här projekt blir vi beroende av varandra gruppen. Utan gruppen blir det ingen föreställning. När vi förstår det, utvecklas vi som personer och individer. Vi ger gemensamt form åt en uppgift som först kan te sig som omöjlig.

–    Att göra teater är världens bästa övning i krishantering. Här kan vi inte gömma oss bakom en dator eller ett instrument utan tar oss i stället igenom besvärligheterna och märker att vi överlever. Det är tillsammans vi blir människor. Inte som isolerade varelser.

Karin Stensson som arbetat med psykiskt funktionshindrade i 35 år som dramapedagog avslutar med kommentaren:

–    Jag har träffat och lyssnat på så många människor med psykisk ohälsa och har genom åren sett hur otroligt betydelsefullt det varit för dem att delta i teaterprojekt. Det är fantastiskt att se att kulturella projekt fortsätter i liknande anda som jag arbetat i.

Läs vad Sydvenskan skrev inför premiären förra året:

http://www.sydsvenskan.se/lund/premiar-for-unik-kabaret/

Kommentarer är avstängda för den här posten.

Previous post:

Next post: